Πρόβλεψη για σχεδόν 40 εκατ. αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το 2028 – Οι κίνδυνοι από τον υπερτουρισμό

Πρόβλεψη για σχεδόν 40 εκατ. αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το 2028 – Οι κίνδυνοι από τον υπερτουρισμό

Σύμφωνα με την FitchSolutions ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των αφίξεων θα κυμαίνεται περί το 3,7% την επόμενη τετραετία

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό στην Ελλάδα τα επόμενα έτη σύμφωνα με την FitchSolutions, η οποία αναφέρει ότι το 2028 ο Ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει 39,3 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,7% από το 2024 έως το 2028.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία θα αποτελέσουν τις βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα σε επίπεδο αφίξεων το 2024. Σύμφωνα με το tornosnews.gr, η FitchSolutions εκτιμά, ότι η δεξαμενή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα θα γίνεται όλο και πιο διαφοροποιημένη στο πλαίσιο της στρατηγικής της χώρας για την τοποθέτησή της ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός, προκειμένου να ενισχυθούν οι αφίξεις σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσέλκυση αφίξεων από αγορές με ισχυρές αναχωρήσεις σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ωστόσο, ο υπερτουρισμός θέτει κινδύνους στην ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες, σε συνάρτηση με την άνοδο του αριθμού αφίξεων, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει και σε ελλιπή συντήρηση δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών και υποδομών. Ο ΕΟΤ σε συνεργασία με διεθνείς αερομεταφορείς προωθεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και, σύμφωνα με την FitchSolutions, οι προσπάθειες αυτές θα τον βοηθήσουν να αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς σε ευρύτερη βάση ταξιδιωτών για ταξίδια αναψυχής και επαγγελματικά, ενώ θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αύξηση των αφίξεων στην αγορά. Το προϊόν του Ελληνικού τουρισμού περιλαμβάνει τη γαστρονομία, παραλίες, ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.