Η Αθήνα στην 10η θέση με τις πιο περιζήτητες πόλεις στον κόσμο για ταξίδια φέτος το καλοκαίρι

Η Αθήνα στην 10η θέση με τις πιο περιζήτητες πόλεις στον κόσμο για ταξίδια φέτος το καλοκαίρι

Τι δείχνουν τα στοιχεία από την ανάλυση ταξιδιωτικών δεδομένων της ForwardKeys

Στους δέκα προορισμούς πόλης από όλο τον κόσμο που σημείωσαν τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις για ταξίδια αυτό το καλοκαίρι (από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου) βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εταιρεία ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Η σχετική έρευνα βασίζεται σε δεδομένα αναζητήσεων πτήσεων της ForwardKeys, τα οποία καλύπτουν δισεκατομμύρια αναζητήσεις σε ετήσια βάση μέσα από διαδικτυακά τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρίες και εταιρίες metasearch, όπως οι (Google Flights, Kayak, Kiwi.com, Skyscanner, Wego). Ειδικότερα, η Αθήνα βρίσκεται στην 10η θέση της κατάταξης, ανεβαίνοντας μια θέση επάνω από την αντίστοιχη περσινή. Δημοφιλέστερη πόλη στον κόσμο αναδείχθηκε η Μπανγκόγκ και ακολούθησαν το Παρίσι, το Λονδίνο, το Ντενπάσαρ, η Βαρκελώνη, η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα, η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη.

Η ανάλυση της ForwardKeys αποκαλύπτει επίσης, ότι ενώ καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας τα ταξίδια αναψυχής σε παραθαλάσσιους προορισμούς κυριαρχούσαν στις επιλογές των ταξιδιωτών, η τάση αυτή αρχίζει να αλλάζει. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για προορισμούς παραλίας παρουσιάζουν αύξηση 22%, όμως για προορισμούς πόλης 42%, για προορισμούς με επίκεντρο τη φύση 45% και για προορισμούς αγορών 53%.

Παράλληλα, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ εμφανίζουν τους πιο εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάκαμψης της ζήτησης για διεθνή ταξίδια, η οποία ξεπερνά τα επίπεδα του 2019 κατά 4% και 11% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη παρατηρείται μείωση 11% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 3%.

Από τα στοιχεία της ForwardKeys προκύπτει επίσης μια ανερχόμενη τάση στα ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιώτες επιλέγουν ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας, σε αντίθεση με πολλαπλές σύντομες αποδράσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους. Τα σύντομα ταξίδια, διάρκειας έως τριών διανυκτερεύσεων, παρουσιάζουν μικρότερη ζήτηση το 2023, τόσο κατά το πρώτο τρίμηνο, όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τα μεσαίας διάρκειας εμφανίζονται ανθεκτικά τόσο για ταξίδια εντός όσο και εκτός Ευρώπης.