Το απόκοσμο χωριό της Τήνου και ο μύθος της μάχης των Τιτάνων

Το απόκοσμο χωριό της Τήνου και ο μύθος της μάχης των Τιτάνων

Οι εικόνες που θα αντικρίσεις εκεί σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν

Όσο κι αν ταξιδεύεις στην Ελλάδα και γνωρίζεις τα χωριά της, τόσο περισσότερο εκπλήσσεσαι από τις ιδιαίτερες ιστορίες που μπορείς να μάθεις και τους παράξενους τόπους που θα τύχει να επισκεφθείς.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν χωριά που έχουν άκρως ξεχωριστά χαρακτηριστικά και σίγουρα δε θα τα ξεχάσεις αν τα επισκεφθείς έστω μια φορά. Μια τέτοια περίπτωση είναι σίγουρα ο Βώλαξ, το απόκοσμο χωριό της Τήνου που έχει την ιστορία και τον μύθο να το συνοδεύουν. Οι εικόνες που θα αντικρίσεις εκεί σίγουρα θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.

Ο Βώλαξ στην Τήνο, ξεχωρίζει, λοιπόν, για τους γρανιτένιους ογκόλιθους που θα συναντήσει κανείς εκεί. Το τοπίο μοιάζει απόκοσμο ιδιαίτερα όταν πας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως κατά το ηλιοβασίλεμα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ηφαιστειογενείς ογκόλιθους οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο του Βωλάκα αρκετά κοντά στην Χώρα του νησιού. Αν χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου, αυτοί οι σχηματισμοί που κάνουν οι βράχοι θυμίζουν άλλοτε πουλιά και άλλοτε σώματα ανθρώπων, ακόμη και απλούς βόλους. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το όνομα του χωριού

Ένα χωριό που δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε αλλά προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες λόγω αυτών των ιδιαίτερων πετρωμάτων. Θεωρείται πάντως ότι είναι από τα παλιότερα χωριά του νησιού. Και πώς να μην συγκεντρώνει τα βλέμματα αυτό το χωριό αφού ο Βώλαξ με τα λιγοστά κάτασπρα σπιτάκια του, ακουμπισμένα στους τεράστιους μονόλιθους αποτελεί μοναδικό θέαμα.

Όσοι αγαπούν τη μυθολογία αναφέρουν ότι αυτό το απόκοσμο και εξωγήινο θέαμα αποτελεί ένα από τα τελευταία απομεινάρια της μάχης μεταξύ Γιγάντων και Τιτάνων.

Αυτό το μυθικό τοπίο έχει σίγουρα προκαλέσει τη γέννηση και άλλων θρύλων ενώ δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με αυτό. Μια θεωρία αναφέρει ότι οι βράχοι προήλθαν από έκρηξη ηφαιστείου 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια πριν, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Μια άλλη θεωρία ότι κάποτε, εκατομμύρια χρόνια πριν, η θάλασσα έφτανε μέχρι τον Βώλακα. Με την απόσυρση της θάλασσας θεωρείται ότι παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση.

Υπάρχει και μια τρίτη θεωρία που αναφέρει ότι τμήμα μετεωρίτη που προσέκρουσε στην περιοχή με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βράχων.