Το νησί που έχει για κατοίκους μόνο …σκύλους και γαϊδούρια

Το νησί που έχει για κατοίκους μόνο …σκύλους και γαϊδούρια

Μια άγνωστη γωνιά της χώρας

Εκατοντάδες νησιά και νησίδες αποτελούν την ακτογραμμή της Ελλάδας και κάποια από αυτά δεν είναι καθόλου γνωστά. Έχουν την δική τους ιστορία, ελάχιστους ή καθόλου κατοίκους ή έχουν εγκαταλειφθεί. Τα περισσότερα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες βρίσκονται στο Αιγαίο και τα περισσότερα από αυτά δεν τα έχουμε ακούσει ούτε μία φορά.

Ίσως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα νησί κοντά στη Χίο που έχει, μάλιστα, και ιδιαίτερο όνομα και λέγεται… Πασάς! Ο Πασάς Οινουσσών είναι ένα ξεχωριστό νησί με ακόμη πιο ξεχωριστούς κατοίκους.

Ο Πασάς Οινουσσών ή και Πασσάς όπως γράφεται ονομάζεται επίσης και Παναγιά. Το συγκεκριμένο νησί αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη νησίδα του συμπλέγματος των Οινούσσών που βρίσκονται βορειοανατολικά της Χίου. Συγκεκριμένα βρίσκεται ανατολικά των Οινουσσών, πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Πρόκειται για μια μικρή νησίδα η οποία έχει έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο δεν είναι το όνομά του ή η μικρή του έκταση αλλά το γεγονός ότι εκτός από τα λίγα δέντρα που έχει επάνω του, εκεί ζουν σκύλοι και γαϊδούρια! Όσον αφορά τα κτήρια του νησιού, σε αυτό υπάρχει η Εκκλησία του Ιερού Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής νήσου Παναγιάς Οινουσσών.

Επίσης υπάρχει και το ΕΦ «ΠΑΝΑΓΙΑ» το οποίο υπάγεται στην 96η Ανωτέρας Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Αυτό που ξεχωρίζει, επίσης, είναι ο φάρος του νησιού ο οποίος κατασκευάστηκε το 1863 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του φτάνει τα 8,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 75 μέτρα, όπως αναφέρει το exploringgreece.