Μυκήνες: Ταξίδι στο αρχαίο βασίλειο των Αχαιών – Από εκεί ξεκίνησε ο Αγαμέμνων για την Τροία

Μυκήνες: Ταξίδι στο αρχαίο βασίλειο των Αχαιών – Από εκεί ξεκίνησε ο Αγαμέμνων για την Τροία

Οδηγός για έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς προορισμούς στην Ελλάδα

Οι Μυκήνες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Η προϊστορική ακρόπολη είναι χτισμένη πάνω σε έναν βραχώδη λόφο, ενώ όλη η περιοχή βρίσκεται στη σκιά των ψηλότερων κορυφών του όρους Εύβοια. Ήδη από την πρώτη εικόνα οι Μυκήνες προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Το σπουδαίο βασίλειο της αρχαίας Ελλάδας βρισκόταν στο απόγειό του από το 1600 ως το 1100 π. Χ., όπως γράφει το exploringgreece.tv.

Το βασίλειο του Αγαμέμνονα

16 Νοεμβρίου 1876: «Αντίκρισα το πρόσωπο του Αγαμέμνονα». Ο Ερρίκος Σλήμαν, ο «τρελός» και τυχοδιώκτης αρχαιολόγος όπως τον αποκαλούν όλοι οι συνάδελφοι του τότε, στέλνει ένα κατεπείγον τηλεγράφημα στον βασιλιά Γεώργιο Α’. Ο ιδιόρρυθμος αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του ψάχνοντας τον Θησαυρό του Ατρέα, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Και ο ίδιος συνεχίζει στο τηλεγράφημα: «Βρήκα εντός των τάφων μεγάλους θησαυρούς αρχαϊκών αντικειμένων εκ καθαρού χρυσού. Οι θησαυροί ούτοι αρκούν και μόνον να γεμίσουν ένα μεγάλο μουσείον, που θα είναι το αξιολογώτερον του κόσμου. Και το οποίον ανά τους αιώνας θα ελκύει εις Ελλάδαν χιλιάδας ξένους από όλας τας χώρας».

Και μπορεί το πρόσωπο που είχε αντικρίσει ο Ερρίκος Σλήμαν να μην άνηκε τελικά στον Αγαμέμνονα, αλλά σε έναν βασιλιά τον Μυκηνών που έζησε τριακόσια χρόνια πριν από εκείνον, όμως η ανακάλυψη του ήταν πραγματικά σπουδαία και ανεκτίμητη.

Η χρυσή μάσκα-προσωπείο που βρήκε ο Σλήμαν (τρεις μέρες πριν το τέλος της ανασκαφής!) παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ευρήματα παγκοσμίως σε αρχαιολογική ανασκαφή. Μαζί της σε εκείνη την ανασκαφή, ο Σλήμαν έφερε στο φως και πλήθος άλλων χρυσών κοσμημάτων αλλά και καθημερινών αντικειμένων των ανθρώπων που έζησαν στο μυκηναϊκό βασίλειο.

Στην πλειονότητα τους αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία αυτού του τόπου, ο λόφος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, αλλά γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την ύστερη εποχή του χαλκού (1350-1200 π.Χ.). Μάλιστα, η περιοχή έδωσε το όνομα της σε έναν πολιτισμό που άνθησε από άκρη σε άκρη στον τότε ελληνικό χώρο, κάνοντας τις Μυκήνες το λίκνο του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Σήμερα, τα επιβλητικά τείχη των Μυκηνών, τα οποία δημιουργήθηκαν από υπερμεγέθεις ογκόλιθους, σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση. Οι Μυκήνες έχουν κοντά τους μια βασική τουριστική υποδομή.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι επισκέπτες καταφθάνουν εδώ έχοντας τη βάση τους στο Ναύπλιο στο οποίο οι επιλογές για διαμονή και διασκέδαση είναι πάμπολλες.

Η ιστορία των Μυκηνών

Οι Μυκήνες ήταν το βασίλειο του μεγάλου Αγαμέμνονα και σύμφωνα με την μυθολογία ιδρύθηκαν από τον Περσέα. Ήταν επίσης το σημαντικότερο και πλουσιότερο κέντρο της εποχής. Διέθεταν ένα μεγάλο στρατιωτικό φρούριο, το οποίο θεωρούνταν το σπουδαιότερο της νότιας Ελλάδας. Η ακρόπολη είχε τα επιβλητικά Κυκλώπεια τείχη όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο τα θαύμαζαν.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι Μυκήνες ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ξακουστή και πολύχρυση πόλη του Ατρέα και των γιων του, Αγαμέμνονα και Μενέλαου -αλλά και όλων των μυκηναίων βασιλιάδων που έζησαν πριν από αυτούς- είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, τον Προφήτη Ηλία (στα 805 μέτρα) και τη Σάρα (στα 660 μέτρα). Αφού περάσατε το εκδοτήριο και αρχίσετε να ανηφορίζετε προς την καρδιά του αρχαιολογικού χώρου θα σας συνεπάρει η θέα στην αργολική πεδιάδα.

Βασική πληροφορία που πρέπει να έχετε στο νου σας πριν μπείτε σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο είναι πως τα ευρήματα εδώ είναι τουλάχιστον χίλια χρόνια παλαιότερα απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να βλέπουμε ως «αρχαίο».

Με δύο λόγια: μην περιμένετε να δείτε αριστοτεχνικά φτιαγμένους ναούς σε τέλεια κατάστασή αλλά αν αφήσετε την φαντασία σας και τις γνώσεις σας να «κυριαρχήσουν» θα καταλάβετε πόσο σπουδαίο είναι το μέρος στο οποίο έχετε βρεθεί.

Η Πύλη των Λεόντων

Η κύρια είσοδος είναι ένα θαυμαστό μεγαλιθικό μνημείο. Στο υπέρθυρό της υπάρχει ανάγλυφη παράσταση λιονταριών, ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής γλυπτικής στο δυτικό κόσμο, εξ’ ου και το όνομα Πύλη των Λεόντων.

Ταφικός κύκλος Α’. Βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την είσοδο στην ακρόπολη. Πρόκειται για έναν κυκλικό περίβολο φτιαγμένο από πέτρινες πλάκες τοποθετημένες κάθετα στο έδαφος. Κάποτε, στο εσωτερικό του υπήρχε ένα από τα πιο παλιά νεκροταφεία της πόλης με σημαντικές βασιλικές ταφές. Εδώ ο Σλήμαν ανακάλυψε τους περίφημους λακκοειδείς τάφους με τα πλούσια χρυσά κτερίσματα.

Ανάκτορο: Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και ο επισκέπτης φτάνει ως εδώ μέσα από τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο. Στο μεγάλο πλάτωμα που βρίσκεται τώρα εκεί όπου κάποτε ήταν η αίθουσα του θρόνου μπορείτε πέρα μακριά να αγναντεύσετε τη θάλασσα, όπως έκαναν κάποτε και οι βασιλιάδες των Μυκηνών.

Υπόγεια δεξαμενή: Στη βόρεια πλευρά της ακρόπολης, τροφοδοτούσε κάποτε με νερό τον οικισμό. Αν έχετε φακό μαζί σας, θα μπορέσετε να κατεβείτε (προσεχτικά) τα (γλιστερά) σκαλοπάτια και να δείτε από κοντά αυτό το προϊστορικό, σπουδαίο τεχνικά επίτευγμα.

Θολωτοί τάφοι: Οι θολωτοί τάφοι της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου βρίσκονται έξω από τα Τείχη, ενώ 200 περίπου μέτρα έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και ο εντυπωσιακότερος θολωτός τάφος στην Ελλάδα, ο λεγόμενος Θησαυρός του Ατρέως. Και τα τρία αυτά μνημεία χτίστηκαν ως τελευταίες κατοικίες μελών της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών.

Οι τάφοι ονομάζονται θολωτοί, γιατί ο νεκρικός θάλαμος είναι μια μεγάλη κυκλική αίθουσα που στεγάζεται με θόλο, κατασκευασμένο με μεγάλη δεξιοτεχνία.

Το ύψος των εντυπωσιακών τάφων φτάνει τα 13, 5 μέτρα, ενώ για να κάνετε ολόκληρη την κυκλική βόλτα στο εσωτερικό τους θα χρειαστεί να διανύσετε σχεδόν 15 μέτρα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών: Στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο κοντά στο εκδοτήριο των εισιτηρίων, λίγο πριν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο. Αρκετά από τα εκθέματα του είναι αντίγραφα των αυθεντικών που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, υπάρχει όμως και υλικό από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής των Μυκηνών, σε θεματικές ενότητες που αφορούν τη ζωή στην περιοχή και τα ταφικά έθιμα. Επίσης το μουσείο φιλοξενεί ένα πολύ ενδιαφέρον χρονολόγιο των ανασκαφών και τις μακέτες του λόφου που θα σας δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς ακριβώς έμοιαζε η πόλη του Ατρέα στην ακμή της.

Στάση στην Επίδαυρο και στο Ναύπλιο

Επίδαυρος: Απέχει από τις Μυκήνες 53 χιλιόμετρα και εδώ βρίσκεται το πασίγνωστο θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο αντιπροσωπεύει το πιο άριστα διατηρημένο παράδειγμα ενός κλασικού ελληνικού θεάτρου. Το καλύτερο θέατρο της αρχαιότητας λόγω της καλής κατασκευής και υπέροχης ακουστικής του, χτίστηκε στο τέλος της Κλασικής Εποχής, 340 – 330 π. Χ. και έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών.

Εδώ αναπτύχθηκε κάποτε και το πιο σπουδαίο Ασκληπιείο της αρχαιότητας, με οικουμενική φήμη. Όλα τα άλλα Ασκληπιεία της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου από τη Ρώμη ως την Ανατολή παρουσιάζονται ως εξαρτημένα από το σεβάσμιο Ιερό της Επιδαύρου και ιατρικό κέντρο, όπου για πρώτη φορά ο Ασκληπιός, έστω και όψιμα, τιμήθηκε ως θεός. Σύμφωνα με τις πηγές, πάνω από 200 ιαματικά κέντρα λειτουργούσαν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο ως ιδρύματα του. Τα μνημεία του αποτελούν παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης,.

Γενικότερα, ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου είναι όπως και οι Μυκήνες εξίσου σημαντικός και απηχεί στο έπακρο τη λάμψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Εκεί υπάρχει και η άγνωστη αρχαία βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου ενώ στο δρόμο που ενώνει το Ναύπλιο με την Επίδαυρο, θα βρείτε την αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης.

Ναύπλιο

Στα 25 χιλιόμετρα από τις Μυκήνες βρίσκεται η πιο όμορφη και ρομαντική πόλη της Αργολίδας, και μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας, χιλιοπαινεμένη, το must ταξίδι που δεν νοείται να μην έχει κάνει μια και δυο και τρεις φορές ένας Έλληνας στη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1823 και για έντεκα ακόμη χρόνια.

Η ιστορία του ξεκινάει από την αρχαιότητα, με τους κατοίκους του να παίρνουν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία και τον Τρωικό πόλεμο. Η πόλη άνθισε, επίσης, στη Βυζαντινή εποχή. Αργότερα, Φράγκοι, Βενετοί και Τούρκοι κατακτητές όλοι άφησαν εδώ το στίγμα τους, κάτι που είναι αισθητό στον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της πόλης. Το όλο σκηνικό είναι άκρως ατμοσφαιρικό και για αυτό δεν είναι και τυχαία η ταμπέλα της πιο «ρομαντικής» ελληνικής πόλης. Το Ναύπλιο έχει και αρχαία τείχη και μεσαιωνικά κάστρα και οθωμανικές κρήνες και ενετική αρχιτεκτονική. Και φυσικά πάρα πολλές –και πολύ ποιοτικές- επιλογές σε διαμονή και διασκέδαση. Δείτε όσα μπορείς να κάνεις μέσα σε μερικές ώρες σε μία μονοήμερη Ναύπλιο.

Η εκδρομή στις Μυκήνες με δύο λόγια: απέχουν από την μητρόπολη 120 χιλιόμετρα. Μπορούν να επιλεχθούν ως μονοήμερη αλλά μπορείτε να τις «συνδυάσετε» και με ένα διήμερο με βάση το Ναύπλιο.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εκδρομή με αρχαιολογική ταυτότητα στην οποία είναι έλλειψη να μην έχετε κάνει…τσεκ. Ειδικά αν έχετε παιδιά, η εκπαιδευτική της αξία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το πρώτο Σαββατοκύριακο με όμορφο καιρό ξυπνήστε τον Σλήμαν μέσα σας και βάλτε την στο πρόγραμμα.