Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια αν δεν φορούν όλοι οι επιβάτες μάσκα

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια αν δεν φορούν όλοι οι επιβάτες μάσκα

Η διαφορά του αεροπλάνου με ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο

Από τη στιγμή που μια δικαστής της Φλόριντα αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες – ανάμεσά τους οι AmericanDeltaUnitedSouthwestAlaskaSpirit και JetBlue – ανακοίνωσαν ότι οι επιβάτες όλων των πτήσεων εσωτερικού, αλλά και ορισμένων πτήσεων εξωτερικού, θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς τις μάσκες τους.

Την ώρα που πολλοί δηλώνουν πανευτυχείς με το παραπάνω μέτρο, εξίσου μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανησυχεί για το πόσο ασφαλής θα είναι η μετακίνησή τους.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως, ακόμη κι αν φοράμε μόνο εμείς τη μάσκα μας, προστατευόμαστε σε κάποιον βαθμό. Όπως δήλωσε στη Huffington Post ο παιδίατρος κι επιδημιολόγος Andrew Handel, «το να φορά μάσκα μόνο ο ένας είναι σίγουρα λιγότερο αποτελεσματικό από το να φορούν κι οι δύο, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό από το να μη φορά κανείς».

Πόσο ασφαλείς είμαστε, όταν οι γύρω μας δε φορούν μάσκα;

Οι μάσκες KN95, KN84 και Ν95 μας προστατεύουν, επειδή φιλτράρουν τα μόρια του αέρα που εισπνέουμε. Οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές μάσκες δε μας προστατεύουν ιδιαίτερα από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, όμως έρευνες έχουν δείξει ότι αν τις εφαρμόσουμε σωστά, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος στον οποίο βρισκόμαστε εκτεθειμένοι.

Ο Αmesh Afalja, επιδημιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, επιμένει πως η χρήση μάσκας έστω κι από ένα μόνο άτομο «είναι πολύ ασφαλής»- όπως εξηγεί στο huffpost.com, αυτό κάνουν κι οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με Covid ή φυματίωση.

Παράλληλα, τονίζει πως τα αεροπλάνα έχουν εξαιρετικά συστήματα εξαερισμού, τα οποία αφαιρούν την πλειονότητα των μορίων SARS-CoV-2 από τον αέρα. Αυτό σημαίνει πως τα αεροπορικά ταξίδια είναι πιο ασφαλή από ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο, στο οποίο όλοι φορούν μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τη χρήση διπλής μάσκας ή N95, KN95, FFP2, KFN94. Αν ταξιδεύουμε κι είμαστε οι μόνοι που φοράμε τη δική μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να βεβαιωθούμε πως καλύπτει τη μύτη και το στόμα μας, ενώ δεν αφήνει κενά στην περιοχή του πιγουνιού, των ζυγωματικών και της μύτης.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς που ταξιδεύουν με τα παιδιά τους

Αν βρεθούμε σε αεροπλάνο ή αεροδρόμιο όπου η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας περισσότερο, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Σύμφωνα με τον Adalja, «αν το παιδί δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ακόμη κι αν φορά μόνο αυτό μάσκα, είναι προστατευμένο».

Οι ειδικοί συνιστούν και τη χρήση του ατομικού συστήματος εξαερισμού, πάνω από τη θέση του παιδιού στο αεροπλάνο.

Αν το παιδί ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή είναι ανεμβολίαστο, καλό είναι να ταξιδεύει με αεροπλάνο όσο λιγότερο γίνεται.

Όποια κι αν είναι η ηλικία μας, ο καλύτερος τρόπος να μείνουμε ασφαλείς, είναι ο εμβολιασμός. Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.