Το σμαραγδένιο νησί στον Αργοσαρωνικό με τις καταπληκτικές παραλίες

Το σμαραγδένιο νησί στον Αργοσαρωνικό με τις καταπληκτικές παραλίες

Πολύ κοντά στην Αθήνα το Αγκίστρι προσφέρει πολλές επιλογές στους επισκέπτες του

Μια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το μικρό και σμαραγδένιο Αγκίστρι, το οποίο για το λόγο αυτό προσφέρεται για μια μονοήμερη εκδρομή ή ακόμη και ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας.

Αυτό το νησί δίνει -χωρίς υπερβολή- την αίσθηση πως ο επισκέπτης του πρωταγωνιστεί σε κάποια σεκάνς της ταινίας «Γαλάζια Λίμνη», σύμφωνα με την ιστοσελίδα exploringgreece.tv. Την ίδια στιγμή, οι διακοπές στο Αγκίστρι θα σας ταξιδέψουν σε εκείνη την εποχή, όπου όλα, ανάμεσα τους και η άποψη μας για τις τουριστικές ανέσεις, ήταν πιο απλά. Εκείνη την εποχή που οι διακοπές ισοδυναμούσαν με ένα παρθένο και όμορφο τοπίο, με ήλιο, θάλασσα, καλή παρέα, περπάτημα ανάμεσα στα πεύκα, νύχτες στην αμμουδιά και ανεμπόδιστο ήχο του κύματος στα αυτιά.

Η πρώτη γνωριμία

Όπως και με την Αίγινα, μπορείτε να φτάσετε στο Αγκίστρι είτε με δελφίνι, είτε με ferry. Το πρώτο σας αφήνει στο Μεγαλοχώρι σε 55 λεπτά, ενώ το δεύτερο θα σας αφήσει στη Σκάλα σε μιάμιση ώρα περίπου. Το πιο «στρατηγικό» μέρος για τη διαμονή σας είναι μάλλον η Σκάλα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό στο Αγκίστρι, εδώ όπου χτυπά η καρδιά του νησιού. Τα καταλύματα είναι αρκετά και κάποια έχουν θέα στη θάλασσα. Θα πρέπει όμως να τα κλείσετε έγκαιρα, γιατί με το που ξανοίγει ο καιρός το διάσημο Αγκίστρι δέχεται πραγματικά… επέλαση επισκεπτών!

Στην ουσία όμως, όσους επισκέπτες και αν δέχεται το Αγκίστρι, ποτέ δεν φτάνει να γίνεται επιθετικά τουριστικό. Έτσι η παρθένα φύση του, ο φανταστικός συνδυασμός πεύκων που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και σμαραγδένιων νερών, δεν διαταράσσεται. Ολόκληρο το νησί έχει έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν σας αρέσει το περπάτημα, έχετε βρεθεί στο ιδανικό μέρος για να κάνετε όμορφες και βατές πεζοπορίες μέσα στην καρδιά μιας υπέροχης φύσης. Θα πρέπει να σημειώσετε πως το νησί είναι γεμάτο ανηφόρες και κατηφόρες. Η απόσταση Μεγαλοχώρι-Σκάλα με τα πόδια είναι περίπου 15-20 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πάντα και η λύση ενός ποδηλάτου ή σκούτερ.

Ο "ομφαλός" του νησιού είναι η Σκάλα, το λιμάνι δηλαδή, εκεί όπου δένουν τα ferry. Εδώ θα βρείτε τις μεγάλες μονάδες ξενοδοχείων, αλλά και γραφικά ταβερνάκια, café και club για τη βραδινή σας διασκέδαση, αλλά και μια ευκολοπροσβάσιμη παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά. Η «πρωτεύουσα» του νησιού είναι το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (από τον μοναδικό αλευρόμυλο του νησιού που λειτουργούσε ως τη δεκαετία του ‘60). Πρόκειται για έναν ήσυχο οικισμό με γραφικά σοκάκια. Εδώ δένουν» τα «ιπτάμενα δελφίνια», ενώ τα καλοκαίρια το λιμανάκι γεμίζει με κότερα.

Το πιο γραφικό χωριό του νησιού είναι τα Λιμενάρια, τα οποία «ξεπετάγονται» μέσα από πεύκα, κυπαρίσσια και ελιές. Σε αυτό το χωριό ξεχωρίζουν τα πέτρινα σπίτια, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, το παλιό σχολείο, ένα γραφικό καφενείο-ταβέρνα αλλά και ένας παραδοσιακός φούρνος που θα σπάει τη μύτη με τις μυρωδιές που βγαίνουν από την πόρτα του.

Στα σοκάκια της Σκληρής, πάλι, θα πάρετε την αίσθηση πως βρίσκεστε κάπου στις Κυκλάδες. Σημειώστε πως τόσο ντόπιοι όσο και φανατικοί επισκέπτες, όλοι συμφωνούν πως κάθε απόγευμα το Μεγαλοχώρι «δίνει» το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του Αργοσαρωνικού.

Οι παραλίες και το φυσικό τοπίο

Το τοπίο που κυριαρχεί στο Αγκίστρι είναι ένας συνδυασμός πράσινου και πανέμορφων παραλιών. Ο παραπάνω «χρυσός» συνδυασμός είναι εμφανής στην Απόνησο (ελάχιστα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σκάλας), ένα ιδιωτικό νησάκι στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Η παραλία έχει είσοδο και στο πακέτο περιλαμβάνεται ξαπλώστρα, ομπρέλα, μπίρα ή αναψυκτικό. Ακόμα και βουτιά πάντως να μη θέλετε να κάνετε η χαλάρωση που θα σας δώσει το τοπίο, όσο θα παραμένετε εδώ είναι εγγυημένη. Αν θέλετε να «κάνετε εικόνα» την Απόνησο φανταστείτε την σαν μια μικρή γωνιά στην Καραϊβική.

Οι παραλίες της Μαγκίζας και της Μπαριάμας, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην Απόνησο έχουν ένα παρόμοιο τοπίο να προσφέρουν και με λιγότερο κόσμο. Οι πιο φανατικοί λάτρεις τους Αγκιστρίου πάντως, θεωρούν πως η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι η Χαλικιάδα. Μπορεί να σας βάλει σε έναν μικρό κόπο με το ανέβασμα-κατέβασμα αλλά μόλις πέσετε στην αγκαλιά της θα μαγευτείτε από την εικόνα αυτού του μικρού κόλπου που έχει έντονη αίσθηση Κυκλάδων.

Όμορφη και διαφορετική είναι και η παραλία της Δραγωνέρας με λίγα βράχια και βαθιά, πεντακάθαρα νερά. Εδώ θα βρείτε και μια καλά εξοπλισμένη καντίνα. Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη, είναι η ιππασία, ακόμα και αν δεν έχετε καμία ιδέα από άλογα, μέσα σε μια πανέμορφη διαδρομή που συνδυάζει θάλασσα και δάσος, γύρω από την Απόνησο.

Πού και τι να φάτε στο Αγκίστρι

Ξεκινάμε από την «Απόνησο» στην ομώνυμη τοποθεσία, όπου θα ευχαριστηθείτε τηγανητό ψαράκι ή καλαμαράκι και γενικά θαλασσινά σκέτα… λουκούμια.

Στην τουριστική Σκάλα, πάνω στο κύμα, θα βρείτε την ταβέρνα «Γκιώνης». Οι ντόπιοι την εμπιστεύονται με τα μάτια κλειστά αφού λειτουργεί κοντά 60 χρόνια τώρα σερβίροντας ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, φρέσκα ψάρια και καλοψημένα πιάτα της ώρας.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το πολύ γνωστό εστιατόριο «Τοξότης». Αυτό το μέρος έχει μακρά ιστορία αφού ξεκίνησε ως μανάβικο και μετέπειτα έγινε το σχολείο του Αγκιστρίου. Από το 1981 λειτουργεί ως το εστιατόριο της οικογένειας Παππά.

Επίσης στην Σκάλα, 50 μέτρα από την παραλία, θα βρείτε το «Γυροκομείο», ένα γραφικό, παραδοσιακό ψητοπωλείο που σερβίρει πεντανόστιμο σουβλάκι, ζουμερό κοκορέτσι και ωραίους μεζέδες γενικώς.

Φούρνος «φορτωμένος» με άφθονα καλούδια είναι αυτός στο Μεγαλοχώρι. Τυρόπιτες, σφολιατοειδή, κουλούρια, κυπριακές πίτες γεμιστές, σνακ και σάντουιτς, όλα θα τα βρείτε σε αυτόν τον φούρνο για να ξεκινήσετε το πρωινό σας.

Τέλος, στο δρόμο για την Χαλικιάδα, ένα μαγαζί για φαγητό που σας συστήνουμε με τα μάτια κλειστά είναι η «Αλκυώνη», η κουζίνα δηλαδή του ξενοδοχείου που λειτουργεί από το 1982 και κατά καιρούς έχει αποσπάσει ευνοϊκά σχόλια από μεγάλα media όπως οι New York Times, Guardian, κ.τ.λ. Το περιβάλλον με τα τραπεζάκια πολύ κοντά στη θάλασσα είναι ειδυλλιακό και πολύ εκλεπτυσμένο ενώ εξίσου… εκλεπτυσμένα είναι και τα εδέσματα. Εδώ θα γευτείτε και φρέσκο ψάρι και ζουμερά κρέατα και τούρκικης επιρροής μεζέδες αλλά και άλλα πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας.

Η λίμνη έκπληξη

Πριν κλείσουμε αυτή την ωδή στο Αγκίστρι σας αφήνουμε με μικρή «έκπληξη» που θα δείτε σε αυτόν τον καταπράσινο μικρό παράδεισο του Αργοσαρωνικού. Το Αγκίστρι έχει και μια μικρή λίμνη. Βρίσκεται στο δρόμο που περνά από τα Λιμενάρια και πηγαίνει στην Απόνησο. Κοντά της βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με μια μικρή παράκαμψη, λίγο πριν φθάσετε στη λίμνη.

Στην ουσία, η λίμνη είναι ένας γραφικός υδροβιότοπος που παλιά ήταν αλυκή. Για να ανανεώνονται τα νερά της έχει ανοιχθεί ένα μικρό κανάλι επικοινωνίας προς τη θάλασσα. Γύρω της υπάρχει ένας χωματόδρομος, γύρω στα 800 μέτρα, μέσα από τον οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε στην περιοχή.