Η άγνωστη «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδας στο Αιγαίο

Η άγνωστη «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδας στο Αιγαίο

Η ιδιαίτερη ιστορία και οι άγνωστες πληροφορίες

Κέραμος. Πολλά χωριά της Ελλάδας έχουν αξιοσημείωτη ιστορία και ενδιαφέροντα στοιχεία που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Μικρά ή μεγαλύτερα στην ηπειρωτική ή τη νησιωτική Ελλάδα έχουν να διηγηθούν δικά τους γεγονότα και άγνωστες λεπτομέρειες. Μερικές από αυτές αποκαλύπτονται από το όνομά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ένα χωριό στη Χίο, ο Κέραμος. Ένα ορεινό και όχι πολύ μεγάλο χωριό το οποίο κάποτε είχε πολύ περισσότερη ζωή ακόμη και μεταλλεία. Αν βρεθείς στη Χίο, μπορείς να το επισκεφθείς κάνοντας τη βόλτα σου και να μάθεις τα πάντα για την λεγόμενη «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδας και γιατί την αποκαλούν έτσι.

Κέραμος: Η «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδας με την ιδιαίτερη ιστορία

Το χωριό Κέραμος είναι χτισμένο στην βόρεια πλευρά της Χίου και συγκεκριμένα σε απόσταση 53 χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο περιβάλλον, απέναντι από το ψηλότερο βουνό της Χίου, το Πελιναίο. Τι σημαίνει όμως το όνομά του και γιατί το αποκαλούν «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδα; Ο Κέραμος υποδηλώνει την «κεραμίτιδα γην», μιλάμε χώμα από το οποίο παράγονται τα κεραμίδια.

Και τι σχέση έχει με το χωριό; Κι όμως ο συγκεκριμένος οικισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους της Αμανής, και ο οποίος αναπτύχθηκε για πολλές δεκαετίες με άξονα τις δραστηριότητες εξόρυξης των μεταλλευμάτων αντιμονίου που διαθέτει. Στην πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή θα βρει κανείς σημαντικά ηφαιστειογενή πετρώματα πλούσια σε αντιμονίτη. Από αυτόν με την κατάλληλη επεξεργασία βγαίνει το ορυκτό αντιμόνιο. Γι’ αυτό και υπήρχαν εκεί μεταλλεία τα οποία λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα συγκεκριμένα μεταλλεία αντιμονίου της Κεράμου αποτελούν μάλιστα ένα σπάνιο μνημείο της βιομηχανικής μας κληρονομιάς και τόπος ιστορικής μνήμης, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Πάρτε μια γεύση μέσα από το κανάλι Chiosphotos.gr του Youtube…

Η Χίος και οι ομορφιές της

Η Χίος αποτελεί ένα νησί που αγαπούν πολύ οι οικογένειες και όχι άδικα. Διαθέτει μεγάλες και καθαρές παραλίες και φιλόξενα χωριά για να περάσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Θα δεις επίσης πολλά και ιδιαίτερα μνημεία της φύσης και όχι μόνο. Τα μαστιχοχώρια είναι, φυσικά, πρώτα στη λίστα για επίσκεψη αλλά και τα Μεστά, με τα μυστικά ενός κάστρου μοναδικού στην Ελλάδα. Στη Χίο βρίσκονται και τα Καρδάμυλα, το παραδοσιακό λιμάνι των θαλασσόλυκων. Και φυσικά δεν γίνεται να παραλείψουμε την ελληνική παραλία με το κρυφό παρατηρητήριο για τους πειρατές. Ο Κέραμος είναι λοιπόν μια αφορμή ακόμη για να γνωρίσεις τη Χίο και τις ομορφιές της αυτό το καλοκαίρι!