Ο μυθικός προορισμός του Ομήρου σε έναν τόπο παραδεισένιο

Ο μυθικός προορισμός του Ομήρου σε έναν τόπο παραδεισένιο

Καταγάλανα νερά, πράσινα τοπία και εικόνες που σε μαγεύουν

Τι άλλο θα διάλεγε ο Όμηρος για σπίτι του Οδυσσέα και καταφύγιό του; Η Ιθάκη σίγουρα έχει το προβάδισμα της πατρίδας του Οδυσσέα και όχι άδικα. Κάποια μέρη μάλιστα στο νησί ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο και ένα από αυτά είναι με σιγουριά οι Φρίκες.

Μοιάζουν με παράδεισο και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους είτε από φωτογραφίες είτε αν είσαι τυχερός και βρεθείς εκεί και το θαυμάσεις από κοντά. Ένας μυθικός προορισμός που μπορεί να μπει στο πλάνο σου για πασχαλινές ή καλοκαιρινές διακοπές.

Οι Φρίκες, λοιπόν, είναι ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του, σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από το Βαθύ. Αυτό το γραφικό ψαροχώρι, όμως, με τους λιγοστούς κατοίκους δεν είναι απλώς όμορφο αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Αποτελεί, λοιπόν, σύμφωνα με τους ερευνητές το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Είναι δηλαδή το λιμάνι στο οποίο η Θεά Αθηνά, θέλοντας να δώσει λύση στα βάσανα του Οδυσσέα, πήρε την μορφή του αγαπητού φίλου του Μέντη, βασιλιά των Ταφίων νήσων και αράζει το πλοίο της, για να φτάσει στα ανάκτορα και να συμβουλέψει τον Τηλέμαχο για το τι έπρεπε να κάνει.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «νηῦς δέ μοι ἥδ’ ἕστηκεν ἐπ’ ἀγροῦ νόσφι πόληος, ἐν λιμένι Ῥείθρῳ, ὑπὸ Νηΐῳ ὑλήεντι.» (Οδ. α, 186-187) δηλαδή «Το πλοίο μου το έχω αράξει έξω από την πόλη, στο λιμάνι του ρείθρου, κάτω στο δασοσκεπές νήιον (πλατανοσκέπαστο λιμάνι)».

Η ιστορία του χωριού όπως είναι σήμερα ξεκινά από τον 16ο αιώνα οπότε και θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών. Η επιλογή του σημείου έγινε καθώς οι κάτοικοι ήθελαν να αξιοποιήσουν το λιμάνι για τις ανάγκες της αλιείας αλλά φυσικά και για τις εμπορικές τους συναλλαγές με την ηπειρωτική χώρα.

Οι Φρίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στη νεότερη ιστορία του νησιού αλλά της Ελλάδας γενικότερα.

Συγκεκριμένα κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από μια άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αντουανέτα» το οποίο ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του, όπως αναφέρει το exploringreece.