Η σπηλιά με την άγνωστη ιστορία και ο περίεργος μύθος

Η σπηλιά με την άγνωστη ιστορία και ο περίεργος μύθος

Τι υπάρχει μέσα σήμερα;

Είναι γνωστό πως η φύση είναι ο πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης πράγμα το οποίο μας αποδεικνύει συνεχώς. Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, ανακαλύπτουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει. Η Κρήτη σίγουρα διαθέτει αρκετά από αυτά και παραθαλάσσια αλλά και στα πιο ορεινά σημεία της.

Ένα από αυτά είναι και το Σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος ή το Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας το οποίο βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων. Ένα ιδιαίτερο σπήλαιο με τη δική του ιστορία που δεν έχει τυχαία αυτό το όνομα. Και φυσικά όπως συμβαίνει συχνά, το συνοδεύει και ένας μύθος.

Το σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος βρίσκεται στο νομό Χανίων και η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Αυτό που προκαλεί εντύπωση πριν καν βρεθεί κάποιος εκεί είναι το πώς πήρε αυτό το όνομα. Σίγουρα όπως φαντάζεστε έχει σχέση με κάποια αρκούδα. Και συγκεκριμένα από έναν σταλαγμίτη ο οποίος μοιάζει με αρκούδα που είναι έτοιμη να πιει νερό. Ο συγκεκριμένος σταλαγμίτης είναι ορατός απευθείας με το που βρίσκεται κανείς εκεί μιας και είναι κοντά στην είσοδο της σπηλιάς, εκεί όπου βρίσκεται και μια μικρή λίμνη με νερό.

Την αρκούδα συνοδεύει και ένας μύθος που λέει ότι η Παναγία πέτρωσε την αρκούδα γιατί εκείνη έκλεβε το δυσεύρετο στην περιοχή νερό από τους μοναχούς του σπηλαίου ενώ οι τελευταίοι υπέφεραν από δίψα. Γι’ αυτό και εκτός από Αρκουδόσπηλιος λέγεται και Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας.

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν έρευνες στη σπηλιά, αποκάλυψαν ότι στην αρχαιότητα αυτή αποτελούσε ιερό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Σήμερα, ένα παρεκκλήσι που είναι μέσα στη σπηλιά είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, όπως αναφέρει το exploringgreece.