Οι τέσσερις γνώστες συνοικίες της Αθήνας που άλλαξαν όνομα

Οι τέσσερις γνώστες συνοικίες της Αθήνας που άλλαξαν όνομα

Αν τα ακούσεις σήμερα δε θα σου θυμίσουν τίποτα

Εκτός από την όψη και την αρχιτεκτονική τους, κάποιες από τις συνοικίες στην Παλιά Αθήνα μέσα στο πέρασμα των ετών άλλαξαν ακόμη και όνομα.

Τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα, αν τα ακούσεις σήμερα δε θα σου θυμίσουν τίποτα.

Αλώνια

Μια πολύ γνωστή περιοχή στο κέντρο της Αθήνας η οποία ονομαζόταν Αλώνια μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της πρωτεύουσας. Ο λόγος για το Θησείο το οποίο άλλαξε όνομα μαζί με την εκπόνηση του πρώτου σχεδίου πόλης από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Η ονομασία που είχε το Θησείο και πιο συγκεκριμένα το σημείο που είναι σήμερα η πλατεία, μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκεί έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού, υπήρχαν πράγματι αλώνια τα οποία μάλιστα σημειώνονται στα σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ.

Κατσικάδικα

Ο λόγος για το Κολωνάκι. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από πού είχε πάρει εκείνο το όνομα. Ήταν περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμα σχεδιαζόταν η Πλατεία Δεξαμενής, που το Κολωνάκι είχε το όνομα Κατσικάδικα. Ούτε κτήρια ούτε πολυκατοικίες υπήρχαν εκεί. Βρισκόμαστε στην Παλιά Αθήνα, εξάλλου. Στην βόρεια πλευρά της πλατείας έβλεπε κανείς καλύβες βοσκών.

Μπύθουλας

Και ποιος δεν θυμάται τον περίφημο και ξακουστό Μπύθουλα στον οποίο αναφερόταν συχνά η Μαντάμ Σουσού όταν μιλούσε για τον απλό λαουτζίκο. Λίγοι ίσως ξέρουν ότι επρόκειτο για μια πραγματική γειτονιά στην Αθήνα. Ο Μπύθουλας ήταν στην πραγματικότητα μια γειτονιά του Κολωνού. Γιατί την ονόμαζαν έτσι; Στην γειτονιά αυτή τα παλιότερα χρόνια λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο. Ολόκληρη, λοιπόν, αυτή η περιοχή που γέμιζε λάσπες αποκαλούταν Μπύθουλας, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Γεράνι

Μπορεί να ακούσεις του πολύ παλιούς που μένουν στο κέντρο να μιλούν για μια συγκεκριμένη γειτονιά στο κέντρο αποκαλώντας την Γεράνι. Μιλάμε για την περιοχή η οποία αποτελεί ουσιαστικά «τα δρομάκια κάτω από την Ομόνοια». Συγκεκριμένα Γεράκι είναι η γειτονιά της Αθήνας την οποία περικλείουν οι οδοί Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς και Πειραιώς. Γιατί ονομαζόταν έτσι; Η περιοχή αυτή είχε πάρει το όνομά της από τους μικρούς γερανούς που χρησιμοποιούσαν παλιά οι Αθηναίοι για να αντλούν νερό από τα πηγάδια που βρίσκονταν εκεί.