Το διατηρητέο χωριό με την Συντροφία και τους 7 αιώνες ζωής

Το διατηρητέο χωριό με την Συντροφία και τους 7 αιώνες ζωής

Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

Ένα όμορφο χωριό το οποίο είναι διατηρητέο είναι το χωριό Αμπελάκια στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην Λάρισα.

Το όνομά του μόνο τυχαίο δεν είναι ενώ πάνω σε αυτό βασίστηκε και η μεγάλη ιστορία που το συνοδεύει έως και σήμερα.

Τα Αμπελάκια, το ιστορικό αυτό χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κισσάβου βορειοανατολικά της Λάρισας. Θα το συναντήσεις στην είσοδο της κοιλάδας ων Τεμπών. Η παραμυθένια κοιλάδα της Ελλάδας μήκους 10 χιλιομέτρων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και σίγουρα ούτε κι εσένα. Φυσικά τα Αμπελάκια πήραν το όνομά τους από τα πολλά μικρής έκτασης αμπέλια που υπήρχαν παλιότερα στην περιοχή. Το χωριό θεωρείται ότι έχει 7 αιώνες ζωής και το σίγουρο είναι ότι γνώρισε πολύ μεγάλη άνθηση τους περασμένους αιώνες.

Αυτή η άνθηση και η φήμη που απέκτησε το χωριό οφειλόταν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και της εμπορίας βαμβακερών υφασμάτων και κόκκινων νημάτων. Όμως η ανάπτυξη δεν σταμάτησε εκεί. Προς το τέλος του 18ου αιώνα, αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα άρχισε να γίνεται πιο οργανωμένη και συστηματοποιήθηκε με την ίδρυση της «Συντροφίας των Αμπελακίων». Για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητα, αρκεί να σκεφτεί ότι ήταν ο πρώτος οικονομικός οργανισμός θεμελιωμένος σε συνεταιριστική βάση. Ωστόσο, η Συντροφία διαλύθηκε το 1811 σε μια δύσκολη ατμόσφαιρα.

Αν βρεθείς στην περιοχή της Λάρισας και των Τεμπών αξίζει να γνωρίσεις αυτό το πολύ όμορφο και γραφικό χωριό που μόνο τυχαία δεν έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Η Θεσσαλία είναι μια επιλογή που δε θα σε απογοητεύσει όλες τις εποχές του χρόνου. Έχεις πολλά να δεις και να κάνεις και το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκεις καταλύματα για όλα τα γούστα και πολύ καλό φαγητό.