Το χωριό που έχει μία μοναδική σχέση με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο

Το χωριό που έχει μία μοναδική σχέση με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο

Ένας πανέμορφος τόπος, αρκετά κοντά στην Αθήνα που αξίζει να γνωρίσεις

Υπάρχουν κάποια ελληνικά χωριά τα οποία εκτός από ομορφιά και φύση, ξεχωρίζουν επίσης λόγω της ιστορίας τους ή το γεγονός ότι συνδέονται με πολύ γνωστές προσωπικότητες της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το χωριό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Ο λόγος για το χωριό Τιροθέα ή αλλιώς Βελίτσα.

Τι το ξεχωριστό έχει, λοιπόν, αυτό το χωριό; Είναι η γενέτειρα του Πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου. Ένας πανέμορφος τόπος, αρκετά κοντά στην Αθήνα που αξίζει να γνωρίσεις.

Η Τιροθέα όπως είναι γνωστή, πέρα από Βελίτσα, είναι ένα πολύ όμορφο χωριό στη Φθιώτιδα κτισμένο στην ανατολική πλευρά του Παρνασσού. Αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να κάνεις μια χειμερινή βόλτα ή μια απόδραση του σαββατοκύριακου στην περιοχή. Βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που χαλαρώνει τον επισκέπτη. Δεν είναι ένα πολύ μεγάλο χωριό αλλά παρ’ όλα αυτά γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, τελευταία, λόγω της κοντινής απόστασής του από φημισμένα θέρετρα του Παρνασσού.

Αν και μικρό χωριό καταφέρνει να μαγέψει τον κάθε ταξιδιώτη που την επισκέπτεται. Από τη μία το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που την περιβάλλει και από την άλλη η μοναδική καλντέρα που διαθέτει. Το σκηνικό συμπληρώνει η ύπαρξη ενός μικρού καταρράκτη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού. Μέχρι το 1926 το χωριό ονομαζόταν Βελίτσα οπότε μετονομάστηκε σε Τιθορέα, λόγω της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία.

Αυτό για το οποίο όπως είπαμε το χωριό είναι γνωστό είναι ότι αποτελεί γενέτειρα του Φιλοποιμένα Φίνου που δημιούργησε τη Φίνος Φιλμ αφήνοντας αυτή τη μεγάλη παρακαταθήκη στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, όπως αναφέρει το exploringgreece.