H «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας με το Τρίγωνο της Μπαρμπούτας

H «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας με το Τρίγωνο της Μπαρμπούτας

Το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις καλά και θα απολαύσεις την φιλοξενία των κατοίκων

Αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Ελλάδας αν και δεν είναι σε όλους πολύ γνωστή. Ο λόγος για μια συνοικία που βρίσκεται στην αποκαλούμενη «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ελλάδας, στη βόρεια Ελλάδα. Μιλάμε φυσικά για την Βέροια.

Μια πόλη με μεγάλη ιστορία που μπορεί να αποτελέσει τη βάση σου για ένα ωραίο και χαλαρό τριήμερο στην περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις καλά και θα απολαύσεις την φιλοξενία των κατοίκων και με το παραπάνω.

Το Τρίγωνο της Μπαρμπούτας, λοιπόν, είναι στην πραγματικότητα μια συνοικία της Βέροιας η οποία έχει τη δική της ιστορία. Μια πολύχρωμη και ξεχωριστή γειτονιά που σε κάνει ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο. Η Βέροια αποκαλείται και όντας ένα από τα σημαντικότερα βυζαντικά κέντρα από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα.

Περίπου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η πόλη αριθμούσε 16 συνοικίες τους λεγόμενους μαχαλάδες. Από αυτές, λοιπόν, η Εβραϊκή Συνοικία, που είναι γνωστή και με την ονομασία Μπαρμπούτα. Είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο γνωστές συνοικίες της Βέροιας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη γειτονιά χρονολογείται ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια δηλαδή το 50 μ.Χ. Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι;

Η συνοικία οφείλει στην πραγματικότητα το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή, η οποία μάλιστα διατηρείται ακόμα και σήμερα. Θα την βρει κανείς στη δυτική πλευρά της πόλης δίπλα στον ποταμό Τριπόταμο. Θα την αναγνωρίσεις αμέσως μιας και έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα. Αποτελεί, δε, ένα ζωντανό μνημείο ιστορίας.

Της διαχρονικής παρουσίας των Εβραίων στην πόλη της Βέροιας. Ξεχωρίζει, δε, λόγω της αρχιτεκτονικής και της παράδοσης που τη διακρίνει, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Η Βέροια είναι ιδανικός προορισμός αν θες να εξερευνήσεις την περιοχή της Ημαθίας και τριγύρω έχοντας μια οργανωμένη αλλά ταυτόχρονη ήρεμη βάση. Μια πόλη που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία της.