Το ξεχωριστό ελληνικό δάσος των 20 εκατομμυρίων ετών

Το ξεχωριστό ελληνικό δάσος των 20 εκατομμυρίων ετών

Βάλε το στη λίστα σου

Ένα ξεχωριστό δάσος της Ελλάδας που έχει ηλικία περίπου 20 εκατομμυρίων ετών.

Και φυσικά πρόκειται για ένα απολιθωμένο δάσος το οποίο κρύβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εικόνες που δεν συναντάς εύκολα αλλού. Ο λόγος για το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Τέτοιας σπουδαιότητας δάσος, όπως είναι αυτό, βρίσκεται επίσης στην Αριζόνα. Άρα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πόσο ξεχωριστό είναι για την Ελλάδα αυτό το μνημείο της φύσης.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ένα δάσος το οποίο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης. Όλη η έκταση αποτελεί μια σπουδαία και προστατευόμενη περιοχή η οποία έχει έκταση 150.000 στρεμμάτων περιλαμβάνοντας εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων.

Η σημερινή τους μορφή έχει περάσει από διάφορα και πολλά κύματα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για δέντρα τα οποία σκεπάστηκαν κάποτε από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου (Κάτω Μειόκαινος). Το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό ενώ δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο. Κι όμως θα πρέπει να το βάλεις στο πρόγραμμα σου όταν βρεθείς στο νησί.

Όταν φτάσεις εκεί, στην πραγματικότητα θα κάνεις μια ξεχωριστή περιήγηση σε τέσσερα υπαίθρια Πάρκα που έχει το Απολιθωμένο Δάσος. Αποτελεί με σιγουριά ένα ανεπανάληπτο μνημείο της φύσης με παγκόσμια αναγνώριση το οποίο θα σου αφήσει χαραγμένες στο μυαλό μοναδικές εμπειρίες.

Μην ξεχάσεις ότι στον χώρο λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Η Λέσβος είναι ένα νησί που θα σε εκπλήξει ευχάριστα ακόμη κι αν επιλέξεις άλλη εποχή του χρόνου πέρα από το καλοκαίρι. Το γεγονός ότι δεν είναι φουλ τουριστικό, το κάνει αυτομάτως ιδανική επιλογή για όσους αποζητούν ηρεμία και κάτι εναλλακτικό. Εκτός από τις παραλίες, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι σίγουρα ένας καλός λόγος για να επισκεφθείς το νησί ειδικά αν δεν είσαι συνηθισμένος ταξιδιώτης και τα κριτήριά σου διαφέρουν από τον μαζικό τουρισμό. Ήξερες επίσης ότι στη Λέσβο βρίσκεται και το ελληνικό «Άγαλμα της Ελευθερίας»; Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό και εντυπωσιακό αξιοθέατο.