Ροπωτό: Πώς είναι το χωριό που βουλιάζει 10 χρόνια αργότερα από την πρώτη κατολίσθηση

Ροπωτό: Πώς είναι το χωριό που βουλιάζει 10 χρόνια αργότερα από την πρώτη κατολίσθηση

Οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές και σίγουρα όχι συνηθισμένες

Τα χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία στην Ελλάδα, που αξίζει να εξερευνήσεις και να μάθεις την ιστορία τους.

Ένα από αυτά είναι το χωριό Ροπωτό στα Τρίκαλα το οποίο εδώ και 10 χρόνια βουλιάζει μετά από συνεχείς κατολισθήσεις που γίνονται εκεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συνεχώς αλλάζει μορφή καθώς η γη υποχωρεί και τα κτήρια καταρρέουν ή βυθίζονται σταδιακά.

Το Ροπωτό, λοιπόν, είναι ένα από τα χωριά της Ελλάδας που έχει πλέον εγκαταλειφθεί ενώ κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς. Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια όταν άρχισαν κάποιες ελαφριές κατολισθήσεις στην περιοχή. Η αρχή του τέλους, όμως, έγινε το 2012 όταν μια μεγάλη κατολίσθηση προκάλεσε μια μεγάλη ζημιά στο χωριό.

Πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές και συνάμα καταστροφικές κατολισθήσεις η οποία σημειώθηκε στις 12 Απριλίου εκείνου του έτους, δηλαδή πριν σχεδόν 10 χρόνια. Εκεί την ημέρα ακόμη και όσα σπίτια κατάφεραν να μείνουν όρθια, κύλησαν σχεδόν άθικτα στην πλαγιά μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω.

Όλα τα υπόλοιπα είτε καταστράφηκαν εντελώς είτε ακόμη και κόπηκαν στα δύο.

Το Ροπωτό είναι ένα χωριό – φάντασμα στην Ελλάδα αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις για το πώς έφτασε ένα χωριό στην ερήμωση ή στην καταστροφή, όπως αναφέρει το exploringgreece.