Πλουτώνιο Σπήλαιο: Παλιοί θρύλοι στην Αττική για τον Κάτω Κόσμο

Πλουτώνιο Σπήλαιο: Παλιοί θρύλοι στην Αττική για τον Κάτω Κόσμο

Υπάρχουν μέρη και αξιοθέατα τα οποία όχι μόνο δεν έχουμε επισκεφθεί αλλά ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε

Υπάρχουν μέρη και αξιοθέατα τα οποία όχι μόνο δεν έχουμε επισκεφθεί αλλά ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί για πολλούς το Πλουτώνιο Σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στην Ελευσίνα.

Ο λόγος για ένα σημείο με ξεχωριστή ιστορία η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρακτικά και αν βρεθείς στο σημείο, θα διαπιστώσεις ότι το Πλουτώνιο Σπήλαιο είναι ένα αβαθές σπήλαιο με λαξευμένα σκαλοπάτια τα οποία έχουν ως σκοπό να σε οδηγήσουν στο εσωτερικό του.

Το Πλουτώνιο Σπήλαιο, λοιπόν, βρίσκεται στην περιοχή της Ελευσίνας. Πίσω από τα τοιχώματα του σπηλαίου υπάρχουν σχισμές και κόγχες που έκαναν την φαντασία των κατοίκων πριν χιλιάδες χρόνια να οργιάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τελικά οι αρχαίοι Ελευσίνιοι θεωρούσαν ότι αυτό το σπήλαιο και οι σχισμές του οδηγούν στον Κάτω Κόσμο, τον Άδη. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, το σπήλαιο χαρακτηρίστηκε ως Πλουτώνιο, καθώς συνδέθηκε με τη λατρεία του Θεού του Κάτω Κόσμου, του Πλούτωνα.

Παλιοί θρύλοι και αινίγματα αναφέρουν ότι από αυτό το σπήλαιο στην Ελευσίνα βγήκε ο θεός και απήγαγε την ωραία κόρη της Δήμητρας, την Περσεφόνη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από διάφορα ευρήματα που δείχνουν τις πεποιθήσεις αυτές. Αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα του περιβόλου του ιερού ήταν για παράδειγμα ανάγλυφα αφιερωμένα στην Περσεφόνη, στον Πλούτωνα αλλά και στη Δήμητρα. Ευρήματα τα οποία συνδέουν άμεσα το σπήλαιο με τις αρχαίες δοξασίες των κατοίκων της Ελευσίνας αλλά και με τα λεγόμενα φημισμένα Ελευσίνια Μυστήρια, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Περιήγηση στην Ελευσίνα

Η περιοχή της Ελευσίνας, εκτός από το Πλουτώνιο Σπήλαιο έχει ακόμη μερικά αξιοθέατα τα οποία πιθανόν δεν γνωρίζεις. Όπως για παράδειγμα την μικρή και άγνωστη λίμνη Κουμουνδούρου της Αττικής. Στην Ελευσίνα υπάρχει, επίσης, και ένα ναυάγιο του οποίου την ιστορία πολλοί δεν γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα ναυάγιο το οποίο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αυτό του πλοίου «Mediterranean Sky». Το Πλουτώνιο Σπήλαιο ίσως είναι μόνο η αφορμή για να γνωρίσεις μια ίσως παρεξηγημένη περιοχή της Αττικής, την Ελευσίνα.

3
σχόλια
 1. avatar Νικος

  Η λίμνη ανήκε στον Βαρδή

 2. avatar Κώστας Μ.

  Να προσθέσω ότι, αφενός μεν δεν γνώριζα για το σπήλαιο αν και μένω σε κοντινό Δήμο, αφετέρου δε, η λίμνη Κουμουνδουρου είναι στον Ασπρόπυργο, μετά τα διυλιστήρια και όχι στην Ελευσίνα. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η επίσκεψη του αρχαιολογικό χώρου της περιοχής, κατόπιν ραντεβού.

  1. avatar ΑΛΕΞΗΣ

   Νά διορθώσω, στο δήμο Χαϊδαρίου βρίσκεται η λίμνη

Παρακαλούμε περιμένετε ...