Το όπλο κρούσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έμεινε στην ιστορία – Η αήττητη Μακεδονική φάλαγγα

Το όπλο κρούσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έμεινε στην ιστορία – Η αήττητη Μακεδονική φάλαγγα

Η τεράστια ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας 

Αποτέλεσε το όπλο κρούσης και του Φιλίππου του Β’αλλά και του γιου του, του Μεγάλου Αλέξανδρου. Η Μακεδονική φάλαγγα ήταν στην πραγματικότητα ο χαρακτηριστικός τρόπος παράταξης του στρατού κατά τη διάρκεια της μάχης, αρχικά των Μακεδόνων και στη συνέχεια όλων των κρατών των Διαδόχων και Επιγόνων. Αυτή η παράταξη τηρήθηκε και αποκαλούταν αήττητη για περίπου δύο αιώνες όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Οι τρεις σχηματισμοί της ήταν εκείνοι που την έκαναν να ξεχωρίζει. Η πύκνωση είχε βάθος 16 ανδρών, ο συνασπισμός 8 ανδρών (όπως η νοτιοελληνική φάλαγγα) και το Βάθος: 32 ανδρών και γινόταν σπάνια. Η Μακεδονική φάλαγγα παρατασσόταν με τέτοιο τρόπο έχοντας ως αποστολή να καθηλώσει τα αντίπαλα στρατεύματα. Το βασικό και δυνατό πλεονέκτημα της Μακεδονικής φάλαγγας ήταν η τρομερή δύναμη κρούσης που παρέτασσε στο εμπρόσθιο τόξο. Ήταν τέτοιο το βάθος των ανδρών την παράταξη ώστε αυτή η ακαταμάχητη ορμή ήταν πρακτικά αδύνατο να σταματηθεί από μπροστά όσο ισχυρός κι αν ήταν ο αντίπαλος. Από την άλλη υπήρχε αδυναμία στην άμυνα όταν πληττόταν από τα πλάγια.

Ο  Μέγας Αλέξανδρος για να αγκιστρώσει και να εγκλωβίσει τον αντίπαλο ώστε να τον κατατροπώσει. Ποιοι ήταν όμως αυτοί που συμμετείχαν στην φάλαγγα; Την Μακεδονική φάλαγγα συγκροτούσαν ελεύθεροι επαγγελματίες της Μακεδονίας. Είτε μικροϊδιοκτήτες αγρότες, είτε ακόμη και αστοί των πόλεων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου, η επικράτεια διαιρέθηκε σε 12 στρατολογικές περιφέρειες, από τις οποίες αντίστοιχα προέρχονταν οι τάξεις της φάλαγγας.

Η τεράστια ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας 

Η ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας είναι τεράστια και ένα μόνο ταξίδι αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της.

 

Πρώτη στάση που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι η Βεργίνα, εκεί όπου βρίσκεται και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών.

 

Και φυσικά μετά από εκεί μια στάση στην Αμφίπολη. Την αρχαία πόλη με την μεγάλη ιστορία στην οποία έγιναν πριν λίγα χρόνια οι τελευταίες ανασκαφές. Αποτέλεσε αρχικά μια σημαίνουσα πόλη της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας η οποία παρήκμασε ιστορικά κατά τον μεσαίωνα. Εκεί βρίσκεται και ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης, ένα μνημείο δόξας και πράξης του 4ου αιώνα π.Χ. και σήμα κατατεθέν των Σερρών. Αν έχεις αποφασίσει να κάνεις ένα road trip στην Κεντρική Μακεδονίας, βάλε επίσης στο πλάνο την Αρχαία πόλη της Πέλλας αλλά και το Δίον, ένα άγνωστο σε πολλούς αρχαιολογικό πάρκο της βόρειας Ελλάδας.