Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 236 χρόνια

Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 236 χρόνια

Πήλιο: Μοναδικός προορισμός χειμώνα - καλοκαίρι

Είναι το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 236 χρόνια, και είναι σίγουρα ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείς στο Πήλιο.

Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας, λοιπόν, βρίσκεται σε ένα όχι και τόσο γνωστό χωριό του Πηλίου. Είναι ο Λαύκος που βρίσκεται στο νότιο Πήλιο και έχει αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα αξιοθέατο όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας που βρίσκεται στον Λαύκο μετρά πλέον 246 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Πρόκειται για ένα χωριό μικρό και όχι τόσο γνωστό όσο τα φημισμένα χειμερινά αλλά και καλοκαιρινά χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Πηλίου και είναι ένα πολύ γραφικό και όμορφο μέρος. Είναι ένα παραδοσιακό καφενείο το οποίο δεσπόζει στην κεντρική πλατεία αποτελώντας εδώ και 2,5 αιώνες το σημείο κατατεθέν του. Το καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα ξεκίνησε να λειτουργεί στον Λαύκο το 1785. Από εκείνη τη χρόνια λειτουργεί αδιάκοπα, με επτά γενιές της οικογενείας Φορλίδα να περνούν διαδοχικά από την ιδιοκτησία του.

Δεν έχει αλλάξει δηλαδή ιδιοκτήτες όσον αφορά την οικογένεια τόσο χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η ιστοσελίδα του χωριού lafkos.gr «Τα παλιά χρόνια λειτουργούσε στον πάνω όροφο του καφενείου, χάνι. Σε αυτό είχαν διαμείνει μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης και ο Δελμούζος. Σήμερα το χάνι δεν λειτουργεί πια, ο κύριος Μανώλης όμως συνεχίζει να σερβίρει καθημερινά, παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει την γοητεία του χθες αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων. Το καλοκαίρι ο πάντα ευγενικός και χαμογελαστός κύριος Μανώλης σερβίρει καφέ και αναψυκτικό κάτω από τα 9 πλατάνια της πλατείας και τον χειμώνα εντός του καφενείου, γύρω από την ξυλόσομπα, με τις παλιές φωτογραφίες στους τοίχους να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν».

Μπορείς να το εντοπίσεις πιο εύκολα μέσα από τους Google Maps.

Πήλιο: Μοναδικός προορισμός χειμώνα - καλοκαίρι

Στο Πήλιο θα συνδυάσεις με έναν μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα. Το πρωί θα κολυμπάς σε κρυστάλλινα νερά και το βράδυ μπορεί να κοιμάσαι με ψιλή κουβερτούλα ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο. Ανάμεσα στα δεκάδες χωριά που μπορείς να μείνεις, σίγουρα έχουμε ξεχωρίσει μερικά. Ξεκινάμε από την αγαπημένη Τσαγκαράδα. Ένα χωριό φημισμένο και όχι άδικα. Εκεί βρίσκεται και ο πλάτανος των 1.000 ετών, ένας από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα. Στην Τσαγκαράδα θα βρεις πολλά καταλύματα, παραδοσιακά και προσεγμένα σε πολύ καλές τιμές για να κλείσεις τη διαμονή σου.

 

Ένα δεύτερο αγαπημένο μας χωριό στην περιοχή είναι ο Κισσός. Ένα χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο που σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί. Ο ύπνος το βράδυ είναι άλλο πράγμα και η δροσιά κάτω από τα πλατάνια ανεπανάληπτη. Τα καταλύματα της περιοχής έχουν θέα στο δάσος και στο όμορφο χωριό και ενώ είσαι στο βουνό, μέσα σε 15 λεπτά μπορείς να βρεθείς και στη θάλασσα. Διακοπές όνειρο…

Αν σου αρέσουν οι ακόμη πιο ορεινές και εναλλακτικές καταστάσεις το καλοκαίρι, τότε οι Μηλιές είναι αυτό που ψάχνεις. Το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, ο Μουτζούρης είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις εκεί.

Οι μαγικές παραλίες του Πηλίου μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον

Καλοκαίρι στο Πήλιο σημαίνει μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά με δέντρα που σχεδόν ακουμπούν στη θάλασσα. Δεν μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε τις παραλίες που αγαπάμε. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γνωρίσεις τον Μυλοπόταμο, την παραλία στο Πήλιο που τη χωρίζει στη μέση μια πέτρινη αψίδα. Αλλά και την παραλία Παπά Νερό με την αφράτη άμμο και τα ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες.

Αν βρεθείς στην περιοχή για διακοπές, ρώτα τους ντόπιους και για το ελληνικό «κρυφό σχολειό» που ήταν μέσα σε θαλάσσια σπηλιά. Η περιοχή έχει τόσα κρυμμένα μυστικά που μπορεί να σε εκπλήττει συνεχώς. Οι διακοπές στο Πήλιο είναι σίγουρα μια εμπειρία αξέχαστη όλες τις εποχές του χρόνου…