Το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής με τα «καπετανόσπιτα»

Το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής με τα «καπετανόσπιτα»

Μία μικρή πράσινη όαση στον κόλπο του Αγίου Όρους

Αμέτρητες είναι οι ομορφιές της Ελλάδας, καθώς όσο κι αν ταξιδεύεις στη χώρα, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να συναντήσεις που θα σου δέος. Ορεινοί προορισμοί, παραθαλάσσια χωριά, αλλά και ιδιαίτερες λεπτομέρειες της ιστορίας τους συνθέτουν την ποικιλόμορφη χώρα μας. Για παράδειγμα, πόσοι είναι εκείνοι/ες που  γνωρίζουν ποιο είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής; Ο λόγος για την Αμμουλιανή. Μια μικρή πράσινη όαση στον κόλπο του Αγίου Όρους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποκαλούν την Αμμουλιανή επίγειο παράδεισο και όχι άδικα, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv. Διαθέτει μια γραφική ομορφιά και ιδιαίτερου κάλλους παραλίες με καταγάλανα νερά. Πολλοί είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν όταν αναφέρουν τη φράση «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει».

Το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής και οι ομορφιές του

Η Αμμουλιανή βρίσκεται απέναντι από την Τρυπητή -με την οποία συνδέεται με φέρι- και είναι πράγματι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής. Μένεις με το στόμα ανοιχτό όταν βλέπεις τα τιρκουάζ νερά της και σίγουρα δεν μπορείς να ξεχάσεις τις βουτιές που θα κάνεις στη Μεγάλη Αμμούδα τις Αλυκές.

Όμως, οι ομορφιές της δεν σταματούν εκεί. Κι αυτό γιατί διατηρεί το παραδοσιακό ύφος σαν ψαροχώρι. Έχει καπετανόσπιτα που σου θυμίζουν παλιά ελληνική ταινία και ταυτόχρονα έναν σύγχρονο τρόπο ζωής που δεν έχει επηρεαστεί όμως βαθιά από την τουριστική κίνηση.

Όσον αφορά στην ιστορία της Αμμουλιανής, ήταν το 1925 όταν το νησί παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες που προέρχονταν από τα νησιά της Προποντίδος. Από εκεί ήρθε και η γνώση της αλιείας η οποία διατηρείται ως και σήμερα. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο ναός του Αγ. Νικολάου στην πλατεία του νησιού που χτίστηκε το 1865 και το παλιό σχολείο με το λαογραφικό μουσείο.

Στο νησί της Αμμουλιανής βρίσκεις ό,τι θες για ήρεμες και χαλαρές διακοπές χωρίς ιδιαίτερα πολύ κόσμο. Οι πανέμορφες και καταγάλανες παραλίες με πολλούς κολπίσκους όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πεντακάθαρη θάλασσα με τον πλούσιο υδάτινο κόσμο είναι ένας από τους βασικούς λόγους να βρεθείς εκεί και όχι μόνο μία φορά… Το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής σε περιμένει!