Αναφιώτικα: Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ιστορική γειτονιά της Αθήνας

Αναφιώτικα: Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ιστορική γειτονιά της Αθήνας

Πώς λεγόταν παλιά

Είναι μια από τις πιο αγαπημένες γειτονιές της Αθήνας με ιδιαίτερη ιστορία. Τα Αναφιώτικα εντυπωσιάζουν ντόπιους και ξένους με την ομορφιά τους. Εντυπωσιακή όμως είναι και η ιστορία τους. Το ίδιο συμβαίνει και με την Πλάκα, την πολύχρωμη και όμορφη γειτονιά της Αθήνας. Εκεί για παράδειγμα βρίσκεται η Οδός Τριπόδων, ο δρόμος που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες. Μια βόλτα από εκεί θα σε ενθουσιάσει ενώ πρόκειται για τον δρόμο όπου βρισκόταν το κινηματογραφικό σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Αναφιώτικα: Τα εντυπωσιακά σπίτια

Τα σπιτάκια στα Αναφιώτικα είναι συνολικά 45. Στην πραγματικότητα υπήρχαν πολλά περισσότερα, ωστόσο πολλά από αυτά κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του ’70, όταν ο οικισμός είχε κριθεί αυθαίρετος. Μια βόλτα στα στενά θα σε κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και θα θαυμάσεις τις ολάνθιστες και περιποιημένες αυλές.

Αναφιώτικα: Τα εκκλησάκια της γειτονιάς

Τα δύο εκκλησάκια που υπάρχουν στα Αναφιώτικα χώριζαν την περιοχή παλιότερα σε δύο ενορίες. Η μία εκκλησία είναι ο Άη-Γιώργης του Βράχου και ο Άγιος Συμεών στο δυτικό άκρο της γειτονιάς. Και οι δύο ναοί ανακατασκευάστηκαν από τους Αναφιώτες που ήρθαν να μείνουν εδώ, βρίσκοντας τις μισοκατεστραμμένες όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Πώς λεγόταν παλιά

Τα Αναφιώτικα παλιά λέγονταν «Μαύρες πέτρες». Την ονομασία είχαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Αναφιώτικα καθώς εκεί βρίσκονταν τα σπίτια των σκλάβων από την Αφρική. «Λίγες οικογένειες μαύρων, δούλοι από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ξετρύπωσαν από τα χαμηλά χωματένια σπίτια τους» γράφει για τη γειτονιά ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» το 1841.

Το σημείο με την μοναδική θέα

Υπάρχει ένα σημείο στα Αναφιώτικα που σου προσφέρει μια μοναδική θέα προς την Αθήνα και τον Λυκαβηττό. Είναι ένα πεζούλι που θα σου κλέψει την καρδιά δίπλα από το σπίτι με τον αριθμό 34.

Τα Αναφιώτικα δεν έχουν οδούς

Μπορεί να περπατάς σε γραφικά στενά αλλά μην ψάχνεις για δρόμους με ονόματα. Το κάθε σπίτι έχει τον δικό του αριθμό και εύκολα μπορείς να βρεις αυτόν που θες με βάση αυτό.