Το νησί στο Ιόνιο με το μυθικό όνομα και το ιστορικό ναυάγιο

Το νησί στο Ιόνιο με το μυθικό όνομα και το ιστορικό ναυάγιο

Μια καταπράσινη νησίδα με απίθανες ομορφιές

Η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά, εκ των οποίων το καθένα έχει τη δική του ομορφιά, αλλά και ιστορία.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη νήσο Πρώτη. Ο λόγος για το νησί Πρώτη στο Ιόνιο, στη νότια πλευρά το οποίο έχει μεγάλη ιστορία και ένα μυστικό που δεν γνωρίζουν πολλοί. Η μικρή αυτή νησίδα είναι γεμάτη βράχια και πράσινο και μπορείς να την προσεγγίσεις για να την γνωρίσεις καλύτερα, με σκάφος. Αν βρεθείς στο νότιο Ιόνιο για διακοπές και αγαπάς τις βόλτες με σκάφος, αξίζει να το επισκεφθείς και να κολυμπήσεις στα κρυστάλλινα νερά του. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και επισκεπτόμενος την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το νομό Μεσσηνίας.

Το ελληνικό λιλιπούτειο νησί στο Ιόνιο

Η Πρώτη είναι όπως είπαμε ένα πολύ μικρό νησί με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία. Αιώνες πριν αυτό το μικρό νησί του χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί για καταφύγιο αλλά και οι πειρατές για κρησφύγετο. Μάλιστα ακόμη και στις μέρες μας διατηρήθηκε ένα έθιμο σε αυτή τη νησίδα. Στο κέντρο του, στον κόλπο που ονομάζεται Γραμμένο οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες του διατηρούν το έθιμο να χαράζουν ευχές στα βράχια για την ασφαλή αποχώρηση και πλεύση των πλοίων. Γιατί, όμως το νησί αυτό ονομάζεται Πρώτη; Ο μύθος λέει ότι το νησί χρωστάει το όνομα του στο θεό της θάλασσας Πρωτέα, γιου του Ποσειδώνα, και θεωρείται ότι είναι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, περιγράφει το exploringgreece.tv.

Αν φτάσεις με σκάφος στο νησί σήμερα θα δεις μόνο ένα κτίσμα. Είναι το μοναστήρι της Κοίμησης της Γοργοπηγής, βόρεια της παραλίας Βουρλιά, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εικόνα του 1832 που βρέθηκε στα βράχια του νησιού μερικές δεκαετίες νωρίτερα.

Πάρε μια γεύση από το νησί Πρώτη μέσα από το βίντεο του καναλιού Travel Inspiration στο Youtube…

 Το ναυάγιο Anouar και η ιστορία του

Εκτός από την ομορφιά και την ιστορία του, το νησί έχει και ένα ναυάγιο που δεν γνωρίζουν πολλοί και είναι το Anouar. Πώς βρέθηκε όμως εκεί το συγκεκριμένο ναυάγιο. Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, λίγα μόλις μέτρα από τη μοναδική παραλία του νησιού, στον προφυλαγμένο όρμο των Βουρλιών που σήμερα αποτελεί μια εξωτική παραλία. Το 40 μέτρων πλοίο Anouar βομβαρδίζεται και βυθίζεται στην υγρή αγκαλιά του κόλπου, λίγα μέτρα πιο πάνω επιφάνεια της θάλασσας.

Η Πρώτη είναι ακόμη ένα μικρό νησί της Ελλάδας με ξεχωριστή ιστορία. Όπως είναι επίσης και η Αψηφιά, η άγνωστη νησίδα της Ελλάδας με την απόκοσμη ομορφιά. Αλλά και το άγνωστο Εγγλεζονήσι που μοιάζει σαν να μην είναι στην Ελλάδα.

Πολλά θα βρεις και ακόμα περισσότερα θα αναζητήσεις στο Ιόνιο, το οποίο σε μαγεύει τόσο με την ομορφιά του, όσο και με τους μύθους που περιβάλλουν τα νησιά του.