Διακοπές στο νησί όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα – Αυτή είναι η «ξελογιάστρα» Γαύδος

Διακοπές στο νησί όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα – Αυτή είναι η «ξελογιάστρα» Γαύδος

Πανέμορφες παραλίες - Διακοπές -και- για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Αν αναζητάς μαγικές παραλίες προκειμένου να απολαύσεις τις διακοπές σου σε γαλαζοπράσινα, εξωτικά νερά, τότε καλό θα είναι να ρίξεις το βλέμμα σου σε ένα μικρό νησί, νότια της Κρήτης, που αποτελεί top προορισμό για τους εναλλακτικούς τύπους, την «ξελογιάστρα» και όμορφη Γαύδο.

Αν και τον χειμώνα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50, η Γαύδος τους καλοκαιρινούς μήνες «πλημμυρίζει» από κόσμο και φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv. Το μικρό αυτό νησάκι έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία, το μέρος όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα. Αν είσαι λάτρης της φύσης, της ηρεμίας και της χαλάρωσης δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτό το μικρό νησί αλλά και το ελληνικό χωριό που πας μόνο με τα πόδια, που βρίσκεται στα Σφακιά.

Γαύδος: Διακοπές -και- για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Η Γαύδος, αν και μικρό νησί, ενδείκνυται για όσους είναι φίλος της πεζοπορίας. Μερικές από τις αγαπημένες και ιδιαίτερες διαδρομές είναι από τον Φάρο στην Άμπελο και στη συνέχεια στον Ποταμό και τον Πύργο. Ένα εξίσου καλό μονοπάτι που θα συναντήσεις τοπία μαγευτικά είναι από τον Κόρφο στην Τρυπητή και πίσω στα Βατσιανά. Μια πιο εύκολη διαδρομή ακόμη και για αρχάριους είναι από το Σαρακίνικο στον Αϊ Γιάννη και το Λαυρακά.

Σήμα κατατεθέν της Γαύδου αποτελεί ο παλιός Φάρος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 368 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1880. Ήταν μάλιστα ορατός από απόσταση 40 μιλίων, την μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο αλλά τον Μάιο του 1942 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και καταστράφηκε.

Ο φάρος ανακατασκευάστηκε και δεσπόζει στο ίδιο σημείο.

Όταν πας στη Γαύδο αξίζει να δεις από το κοντά κτίσμα των εξορίστων επί Μεταξά στο Σαρακίνικο, το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή αλλά και τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια στον λόφο του Άη Γιάννη.

Το μικρό νησί της Γαύδου υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Εκεί εξορίστηκαν 250 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ηγετικά μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος όπως ο Άρης Βελουχιώτης αλλά και ο Μάρκος Βαφειάδης.

Διακοπές σε πανέμορφες παραλίες

Μερικές από τις παραλίες του νησιού με άμμο είναι ο Λαύρακας, ο Πύργος και ο Ποταμός. Μια εξαιρετική παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά είναι ο Κόρφος. Φανταστική είναι η παραλία του Σαρακήνικου που διαθέτει ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Η παραλία του Άη Γιάννη, είναι μια εξίσου εντυπωσιακή και έχει πολλούς κέδρους και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Αυτό το παραμυθένιο, μικρό νησί βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια (48 χιλιόμετρα) νότια της Χώρας Σφακίων και έχει έκταση μόλις 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα.