Μυστράς: Ο ζωντανός θρύλος μιας ονειρεμένης καστροπολιτείας

Μυστράς: Ο ζωντανός θρύλος μιας ονειρεμένης καστροπολιτείας

Όλα εκεί είναι καμωμένα με τέτοιο τρόπο που σε συνεπαίρνουν

Είναι ένα θαυμαστό έργο στην καρδιά της Πελοποννήσου. Η καστροπολιτεία του Μυστρά είναι εκεί και σε προσκαλεί να γνωρίσεις τα μυστικά της.

Περπατώντας στον Μυστρά, περπατάς στην ιστορία μιας πασίγνωστης βυζαντινής καστροπολιτείας. Η ενέργεια που εκπέμπεται είναι μοναδική και ο βασικός λόγος είναι ότι εκεί στέκουν ακόμη κτήρια και κατασκευές παλαιότερων αιώνων. Είναι, εξάλλου, από τα πιο καλοδιατηρημένα μέρη όλης της Ελλάδας που κρατά ζωντανή την ιστορία του. Θα το καταλάβεις κυρίως όταν κινηθείς στην Πάνω Χώρα με τις εκκλησίες, τα παλάτια και τις παλιές οικίες.

Τι πρέπει να δεις πριν φύγεις

Καιάδας

Η ιστορία που μπλέκεται με το μύθο λέει ότι οι Σπαρτιάτες χρησιμοποιούσαν τον Καιάδα σαν ένα είδος τιμωρίας για τους προδότες αλλά και τους αιχμαλώτους του πολέμου. Ένα μέρος που τους πετούσαν καθώς δεν άξιζει να βρίσκονται στον πάνω κόσμο. Ο Καιάδας είναι κοντά στην Τρύπη και αξίζει να δεις την περιοχή από κοντά. Θα πρέπει να ξέρεις ότι για να φτάσεις εκεί ανεβαίνεις κάποια σκαλιά που είναι 118. Δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως για καλό και για κακό καλό θα ήταν να μην το ανέβεις το μεσημέρι και να έχεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό. Βέβαια, την άνοιξη τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα.

Moυσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού

To σύγχρονο μουσείο της Λακωνίας παρουσιάζει την ιστορία της ελιάς και της παραγωγής του ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Φυσικά δε θα μπορούσε να βρισκόταν κάπου αλλού ένα τέτοιο μουσείο.

Ένα χωριό κόσμημα που πρέπει να δεις είναι τα Πικουλιάνικα. Και δεν είναι απλώς η φύση και τα κάστρα που θα δεις. Εκεί βρίσκεται επίσης το «πέρασμα της Λαγκάδας» αλλά και μικρά μυστικά φυσικής ομορφιάς τα οποία γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι. Μη διστάσεις να τους ρωτήσεις για να σου δείξουν τα κατατόπια, όπως αναφέρει το exploringgreece.