Στην τελική ευθεία η έγκριση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ

Στην τελική ευθεία η έγκριση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ

Έλαβε το πράσινο φως από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, με 52 ψήφους υπέρ, 13 ψήφους κατά και 3 αποχές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την τελική έγκρισή του από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (7-10 Ιουνίου).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανός) δήλωσε: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε διαπραγματεύσεις έχοντας πολύ φιλόδοξους στόχους και κατάφερε να επιτύχει έναν καλό συμβιβασμό μέσω επίπονων διαπραγματεύσεων. Το κείμενο που ψηφίστηκε σήμερα θα αποκαταστίσει την ελευθερία των μετακινήσεων, με ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς συνεχίζουμε να καταπολεμούμε αυτήν την πανδημία, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών μας, χωρίς διακρίσεις και με προστασία των δεδομένων".

Το πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα εκδοθεί από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή, είτε σε έντυπη μορφή. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το κείμενο θα κατατεθεί για ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου (7-10 Ιουνίου). Στη συνέχεια, πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Ο κανονισμός αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021.