Το ελληνικό χωριό που το αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη»

Το ελληνικό χωριό που το αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη»

Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα χωριά του νομού των Σερρών

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα χωριά άλλα με μεγαλύτερη και άλλα με μικρότερη ιστορία. Το καθένα όμως έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τα γνωρίζεις από κοντά.

Μεταξύ όλων αυτών, ξεχωρίζει το ελληνικό χωριό που το αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη». Ο λόγος για μια όμορφη τοποθεσία στις Σέρρες και συγκεκριμένα τα Άνω Πορόια.

Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα χωριά του νομού των Σερρών το οποίο εκτός από ιδιαίτερη γραφικότητα έχει και σπουδαία ιστορία. Μια στάση που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε εκεί στους πρόποδες του όρους Μπέλλες. Και με την ευκαιρία, μπορείς να γνωρίσεις από κοντά και την πανέμορφη λίμνη Κερκίνη.

Το ελληνικό χωριό που το αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη»

Τα Άνω Πορόια Σερρών δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής. Προσφέρουν στον επισκέπτη ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, απαράμιλλη θέα και πολύ καλό κλίμα. Εκτός από αυτό όμως, στα Άνω Πορόια θα σε εντυπωσιάσει η φιλοξενία των κατοίκων και το πολύ καλό φαγητό. Ειδικά για το τελευταίο σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τις γεύσεις που θα σου συστήσουν οι ντόπιοι και δε θα το μετανιώσεις λεπτό.

Γιατί όμως αυτό το ελληνικό χωριό το αποκαλούσαν και «Μικρή Κωνσταντινούπολη»; Η ονομασία αυτή είχε δοθεί από τους Τούρκους Μπέηδες που είχαν βρεθεί στην περιοχή καθώς εκεί είχαν τις εξοχικές κατοικίες τους. Εκείνοι λοιπόν συνήθιζαν να αποκαλούν τα Άνω Πορόια «Μικρή Κωνσταντινούπολη», ενώ αυτά ήταν γνωστά και για… τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Συγκεκριμένα λόγω του πολύ καλού κλίματος του χωριού, οι γιατροί το πρότειναν στους φυματικούς ως θεραπεία. Από τότε γενικώς θεωρείται ένα χωριό… φάρμακο.

Τι θα δεις και τι θα κάνεις στα Άνω Πορόια
Θα απολαύσεις τη φύση, θα γεμίσουν τα πνευμόνια σου καθαρό αέρα και μπορείς να περπατήσεις στα πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή. Όπως είπαμε δεν χάνεται μια βόλτα μέχρι τη λίμνη Κερκίνη που αποτελεί έναν υδάτινο παράδεισο. Κάτι ακόμη που αξίζει να γνωρίσεις και βρίσκεται στις Σέρρες και σε κοντινή απόσταση από τα Άνω Πορόια είναι η παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα του Αγγίτη. Πήρε το όνομά της από τον δαιδαλώδη και μυθικό ποταμό Αγγίτη με το παρόχθιο δάσος. Δεσπόζει σε ένα σπάνιας ομορφιάς καταπράσινο περιβάλλον. Αποτελείται από τέσσερα οξυκόρυφα τόξα με προσανατολισμό από βορρά προς νότο και θα σε εμπνεύσει για πολλές φωτογραφίες, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Στην περιοχή βρίσκεται επίσης και το φημισμένο και ιστορικό οχυρό Ρούπελ. Το ταξίδι στα Άνω Πορόια είναι σίγουρα ότι θα σε γεμίσει όμορφες εικόνες και νέες εμπειρίες.