Κοιλάδα των Τεμπών: Η στάση που επιβάλλεται να κάνεις

Κοιλάδα των Τεμπών: Η στάση που επιβάλλεται να κάνεις

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και η μικρή σπηλιά

Αν ταξιδεύεις συχνά προς την Θεσσαλονίκη, σίγουρα έχεις σταματήσει μια φορά στο περίφημο εκκλησάκι στην Κοιλάδα των Τεμπών. Αν όχι, τότε πρέπει να το κάνεις σύντομα. Η επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή είναι μια εμπειρία μοναδική. Γι’ αυτό και για πολλούς οδηγούς αποτελεί πλέον παράδοση. Κάθε φορά που περνούν από σημείο κάνουν μια στάση.

Πού βρίσκεται η εκκλησία;

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Στη φημισμένη Κοιλάδα των Τεμπών. Κάπου εκεί στο κέντρο, χτίστηκε περί το 1910 αυτός ο περίφημος ναός. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έγινε με χρήματα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Για να πάτε στην εκκλησία θα διασχίσετε μια σιδερένια πεζογέφυρα έχοντας κάτω από τα πόδια σας τον Πηνειό. Αυτή κατασκευάστηκε το 1960. Εως τότε οι πιστοί που ήθελαν να προσκυνήσουν μεταφέρονταν στην αντίπερα όχθη του ποταμού μέσω βάρκας. Εναλλακτικά μπορούσαν να περάσουν από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.

Η σπηλιά με το αρχικό προσκύνημα

Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό στο σημείο στην κοιλάδα των Τεμπών, είναι η μικρή σπηλιά που βρίσκεται δίπλα στο ναό. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το αρχικό προσκύνημα. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Το μέγεθος της σπηλιάς είναι τόσο μικρό ώστε κάθε φορά μετά βίας χωράει ένα άτομο. Αν είσαι μάλιστα αρκετά ψηλός θα πρέπει να μπεις σκυμμένος. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν τρεχούμενα νερά από μια πηγή.

Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας. Γι’ αυτό και σταματούν εκεί καθημερινά δεκάδες άνθρωποι. Την ημέρα της γιορτής της Αγίας Παρασκευή, στις 26 Ιουλίου, φτάνουν για να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί. Έρχονται για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Την επόμενη φορά που θα περάσεις από την κοιλάδα των Τεμπών κάνε μια στάση για να γνωρίσεις αυτό το ξεχωριστό εκκλησάκι. Αποτελεί μια εμπειρία μοναδική, όπως αναφέρει το exploringgreece.