Θήβα: Το θρυλικό λιμάνι που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος

Θήβα: Το θρυλικό λιμάνι που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος

Δεν συγκαταλέγεται στις πιο τουριστικές πόλεις της Ελλάδας αλλά έχει μια πλούσια ιστορία

Η Θήβα δεν συγκαταλέγεται στις πιο τουριστικές πόλεις της Ελλάδας αλλά έχει μια πλούσια ιστορία για την οποία ξεχωρίζει. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η Θήβα βρίσκεται στη λίστα με τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με το μύθο αυτή η πόλη της Βοιωτίας χτίστηκε κατά το μύθο από τον Κάδμο. Ο Όμηρος, ωστόσο, απέδιδε τη δημιουργία της στους αδελφούς Ζήθο (που έφερνε τις πέτρες) και Αμφίονα.

Όταν ο δεύτερος αδερφός, σύμφωνα με τα ομηρικά έπη, έπαιζε τη λύρα του μάγεψε τις πέτρες και αυτές μετακινήθηκαν μόνες τους σχηματίζοντας τα περίφημα τείχη της επτάπυλης πόλης. Η Θήβα και το λιμάνι της έχουν μείνει στην ιστορία της.

Η Θήβα και το θρυλικό λιμάνι της

Ένα από τα πιο ιστορικά μέρη στη Θήβα που μοιάζει να μην έχει αγγίξει ο χρόνος είναι το λιμάνι της Αρχαίας Ανθηδώνας. Της αρχαίας πόλης με την ολάνθιστη αγορά, το επίνοιο της αρχαίας κραταιάς πόλης της Θήβας. Εκεί όπου ναυπηγήθηκαν 100 τριήρεις μετά από ψήφισμα των Θηβαίων.

Είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο λιμάνι της Ελλάδας. Εντυπωσιακό είναι ότι πολλά τμήματά του είναι εκτός νερού. Κι αυτό γιατί κατά κανόνα τα αρχαία λιμάνια είναι σήμερα βυθισμένα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η Αρχαία πόλη Ανθηδών υπήρξε εξαιρετικό λιμάνι και σύνδεσμος Ευβοίας και Βοιωτίας. Σε αυτό το λιμάνι τα καράβια των Αρχαίων Φοινίκων άραζαν και μετέφεραν τα όστρακα πορφύρια για την παραγωγή της περίφημης βαφικής ύλης, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Το λιμάνι της Ανθηδόνας ήταν ευρύχωρο για τα δεδομένα της εποχής. Διέθετε ακόμα και δύο λιμενοβραχίονες, το στόμιο των οποίων μπορούσε να κλείνει με αλυσίδα με σκοπό τη προστασία του λιμένος από εχθρικές επιδρομές, όπως επίσης και από τους ισχυρούς βοριάδες. Στο λιμάνι της πόλης ναυπήγησε ο Επαμεινώνδας τα πλοία που επιχείρησαν να καταστρέψουν την Αθήνα.

Η πόλη ήρθε σε παρακμή κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, λόγω των επιδρομών πειρατών. Αυτό ανάγκασε τους κατοίκους της να αποτραβηχτούν προς το εσωτερικό και συγκεκριμένα στις βόρειες υπώρειες του όρους Μεσσάπιο (σημερινή ονομασία Κτυπάς) και να ιδρύσουν έναν κτηνοτροφικό οικισμό που αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής κοινότητας των Λουκισίων. Κατά τη μετάβασή τους από την παραλία στις υπώρειες του όρους μετέφεραν οικοδομικό υλικό από τα προγενέστερα κτίσματα με το οποίο εν μέρει χτίστηκε ο μικρός ναός του Αγ. Γεωργίου ευρισκόμενος σήμερα έξω από το χωριό Λουκίσια.

Ανασκαφές στο χώρο του αρχαίου λιμένος έχουν πραγματοποιηθεί από Έλληνες, αλλά και από Γερμανούς και Αμερικάνους ανασκαφείς.