Πού βρίσκεται το ελληνικό «Άγαλμα της Ελευθερίας»

Πού βρίσκεται το ελληνικό «Άγαλμα της Ελευθερίας»

Ένα άγνωστο σε πολλούς άγαλμα

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στην Ελλάδα για τα οποία όχι μόνο δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους αλλά συχνά ούτε καν την ύπαρξή τους. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελληνικό «Άγαλμα της Ελευθερίας». Λίγοι γνωρίζουν και το πού βρίσκεται αλλά και την ιστορία του. Μια εικόνα που πιθανόν δεν είχες δει στο παρελθόν. Κι όμως είναι ένα επιβλητικό άγαλμα το οποίο βρίσκεται σε ένα όμορφο νησί του Αιγαίου, στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη.

Με την πρώτη ευκαιρία που θα οργανώσεις ταξίδι σε αυτό το πιο μακρινό νησί του Αιγαίου, θα δεις από κοντά και θα φωτογραφίσεις το Άγαλμα της Ελευθερίας της Ελλάδας. Μέχρι τότε, μπορείς να ενημερωθείς για την ιστορία του…

Πού βρίσκεται το ελληνικό «Άγαλμα της Ελευθερίας»

Το ελληνικό Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στην Μυτιλήνη, όπως είπαμε και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τσαμάκια στη θέση όπου έως και το 1922 βρισκόταν το φρούριο Καστρέλι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και κατασκευασμένο από εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο έργο το οποίο εμπνεύστηκε ο ζωγράφος Ιακωβίδης Γεώργιου. Στην πραγματικότητα ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε και την επιμέλεια του σχεδίου ενώ δημιουργός είναι ο γλύπτης Ζευγώλης Γρηγόρης. Το εντυπωσιακό στην όψη έργο τελείωσε και εγκαινιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Παρά το γεγονός ότι μετράει πολλές δεκαετίες ζωής δεν είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι το γνωρίζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα αγάλματα όπως για παράδειγμα με το αρχαίο ελληνικό άγαλμα το οποίο είναι εδώ και αιώνες ξαπλωμένο στη Νάξο.

Γιατί όμως αποκαλείται Άγαλμα της Ελευθερίας και ποιες είναι οι ομοιότητες με τον «μεγάλο αδελφό» που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη; Είναι όντως αρκετές και εμφανείς με την πρώτη ματιά. Αρχικά και τα δύο αγάλματα βρίσκονται σε είσοδο λιμανιού και έχουν ένα υπερμέγεθες βάθρο. Ωστόσο το πιο βασικό και χαρακτηριστικό κοινό που έχουν είναι ότι κρατούν έναν πυρσό με το δεξί χέρι και είναι κατασκευασμένα από μπρούτζο. Ωστόσο η άποψη ότι αποτελεί αντίγραφο του αγάλματος της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης είναι εσφαλμένη. Τα εγκαίνια του αγάλματος έγιναν το 1930.

Ταξίδι στη Λέσβο και διαμονή στη Μυτιλήνη

Αν θες διαφορετικές διακοπές σε νησί τότε η Λέσβος είναι σίγουρα μια από τις επιλογές που πρέπει να εξετάσεις…. Και η Μυτιλήνη σίγουρα αποτελεί το ιδανικό μέρος για να κλείσεις τη διαμονή σου και να εξερευνήσεις το νησί. Αν βρεθείς εκεί, μη χάσεις να επισκεφθείς και τον πεζόδρομο που θεωρείται ένας από τους ομορφότερους του κόσμου και βρίσκεται στο χωριό Μόλυβος. Φρόντισε να έχεις αρκετή μνήμη στο κινητό ή τη φωτογραφική σου γιατί θα τη χρειαστείς… Ένα από τα επίσης εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει ο Μόλυβος, εκτός από τον φημισμένο πεζόδρομο, είναι το Κάστρο του που ονομάζεται Κάστρο Μήθυμνα, όπως αναφέρει το exploringgreece.