Ένα διαμάντι της Μεσογείου στη Μεσσηνιακή Μάνη

Ένα διαμάντι της Μεσογείου στη Μεσσηνιακή Μάνη

Πυργοπολιτείες και θάλασσα σ΄ έναν μοναδικό συνδυασμό

Απλώνεται κατά μήκος του δρόμου που πηγαίνει νότια, από την πόλη της Καλαμάτας προς την χερσόνησο της Μάνης. Εκεί στα «πόδια» του Ταΰγετου αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά αλλά και μυστικά μέρη της νότιας Μεσογείου.

Η Καρδαμύλη είναι ένα αληθινό διαμάντι. Ένα μικρό και άθικτο καταφύγιο. Δικαίως καμαρώνει για τα καθαρά νερά του αλλά και το γραφικό λιμάνι του. Δεν μπορεί να μην προσέξεις τα αρχοντικά του χωριού και τις περιποιημένες αυλές!

Είναι από τα χωριά που αν και είναι μικρά, έχουν δέχονται πλήθος επισκεπτών για πολλούς λόγους. Αφενός η φυσική του ομορφιά, αφετέτου γιατί αποτελεί να γίνει το τέλειο ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω περιοχή. Η Καρδάμυλη έχει διατηρηθεί είτε ως μεγάλη είτε ως πιο μικρή πόλη με αυτό το όνομα εδώ και 3.240 χρόνια. Για την ακρίβεια είναι η Καρδαμύλη η Αρχαϊκή αλλά και, η Μεσσηνιακή. Αποτέλεσε το μέρος των Ελευθερολακώνων αλλά και των Βυζαντινών. Στολίστηκε επίσης με την ονομασία των Ρωμαίων αλλά και των Καπεταναίων. Η Καρδαμύλη η Μανιάτικη και των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων.

Καρδαμύλη, ένα ταξίδι στο χρόνο

Πηγαίνοντας στην Καρδαμύλη θα νιώσεις ότι μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή, σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο στυλ των οικημάτων και των καταλυμάτων που μπορείς να κλείσεις για να μείνεις. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων στην Καρδαμύλη είναι σίγουρα ιδιαίτερη. Περπατήσαμε στα στενά και είδαμε από πυργόσπιτα μέχρι παραδοσιακά αρχοντικά. Όλα περιποιημένα και με ολάνθιστες αυλές. Αυτό που έδωσε μεγάλη ώθηση στο χωριό είναι η παραγωγή ελαιόλαδου. Επιπλέον σημαντική άνθιση γνώρισε από το παλαιό μικρό εργοστάσιο σαπουνιών αλλά και την κινητικότητα του μικρού λιμανιού που διέθετε.

Την εικόνα ολοκληρώνουν, βέβαια, το καλοκαίρι οι μοναδικές παραλίες. Ανεξάρτητα από το τι άλλο θα κάνεις στην Καρδαμύλη, αξίζει να νοικιάσεις ένα ποδήλατο και να φτάσεις στην Αρχαία Καρδαμύλη. Εναλλακτικά μπορείς απλώς να μπεις στο αυτοκίνητο και να πάρεις… τα βουνά. Για την ακρίβεια θα πας στα κοντινά χωριά του Ταΰγετου περνώντας από μια φανταστική διαδρμοή. Κάποια από τα χωριά που θα δεις είναι το Εξωχώρι, τα Τσέρια, η Καστάνια και η Μηλιά. Ετοιμάσου να βγάλεις πολλές φωτογραφίες.

Η Μάνη και οι ομορφιές της

Και φυσικά αν πας στην Καρδαμύλη δε γίνεται να μην κάνεις μια περιήγηση στην περιοχή της Μάνης. Η Μάνη η πέτρινη, η επιβλητική, η γεμάτη ιστορία. Εκεί που οι σμαραγδένιες παραλίες συναντούν τα πέτρινα αρχοντικά και τις βραχώδεις βουνοπλαγιές. Εκεί που που κάνεις ένα ταξίδι στην παλιά Ελλάδα και την ιστορία της. Το μόνο που μπορεί να σε κουράσει λίγο είναι οι στροφές αλλά τα όσα θα δεις θα σε αποζημιώσουν. Η Μάνη συνθέτει μοναδικά τα αυθεντικά άγρια τοπία, το αστραφτερό μπλε της θάλασσας και τις ιστορικές γωνιές. Έχει τόσα να σου προσφέρει που το καλοκαίρι μοιάζει περισσότερο ειδυλλιακό ακόμη και από ένα νησί, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Μπορείς, επίσης, να την χρησιμοποιήσεις σαν ορμητήριο για να εξερευνήσεις όλη την περιοχή. Θα βρεις πληθώρα καταλυμάτων. Από παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά μέχρι πύργους για τη διαμονή σου.

Μην ξεχάσεις:

Να επισκεφτείς το κάστρο της Ζαρνάτας κοντά στην Καρδαμύλη και το Προάστιο, έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής.