Το κάστρο της Ελλάδας που είναι χτισμένο στη θάλασσα

Το κάστρο της Ελλάδας που είναι χτισμένο στη θάλασσα

Τα νησάκια και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου

Η νότια Πελοπόννησος φημίζεται για τις καστροπολιτείες της. Όμως, υπάρχει ένα κάστρο το οποίο κερδίζει σίγουρα τις εντυπώσεις. Ο λόγος για το κάστρο της Μεθώνης. Γιατί; Επειδή το κάστρο της Μεθώνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα της Μεσογείου. Και πώς να μην είναι αφού είναι χτισμένο πάνω στη θάλασσα.

Το εντυπωσιακό κάστρο της Μεθώνης

Σε μια διαδρομή μέσα το πανέμορφο κάστρο της Μεθώνης καταλήγει στο Μπούρτζι, το οχυρωμένο νησάκι με τον οκταγωνικό πύργο κτισμένο στη νότια πλευρά. Αυτό που το χωρίζει από την ξηρά είναι μόνο μια τάφρος. Το φρούριο έχει πολυγωνικό σχήμα και χαρίζει, με τον τεράστιο όγκο του, στην πόλη της Μεθώνης αρχοντιά.

Η είσοδος για το κάστρο βρίσκεται στη μέση περίπου της βόρειας πλευρά. Για να μπει κάποιος στο κάστρο πρέπει να διασχίσει μία πέτρινη γέφυρα από 14 τόξα. Φτάνοντας εκεί θα σε εντυπωσιάσει η κύρια πύλη πάνω από την τάφρο με την περίτεχνη διακόσμηση. Όπως επίσης και τα εντοιχισμένα ανάγλυφα με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Οι επιγραφές με τους θυρεούς που διατηρούνται ακόμη είναι εξίσου συναρπαστικές. Περπατώντας κανείς πάνω στη γέφυρα θα θαυμάσει τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που σώζωνται μέχρι σήμερα. Όπως το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τα τουρκικά λουτρά που χρονολογούνται στον 19ο αιώνα, την οικία του Ιμπραήμ και το Μπούρτζι που κτίστηκε το 1500 από τους Τούρκους. Αριστερά και δεξιά της εισόδου διατηρούνται οι δύο μεγάλοι προμαχώνες.

Η βόρεια πλευρά του τείχους φτάνει τα 11 μέτρα ύψος. Οι δύο προμαχώνες επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ένα σκεπαστό πέρασμα. Για να κατασκευασθεί χρησιμοποιήθηκαν καλοδουλεμένες πέτρες που έφεραν επίχρισμα από κονίαμα.

Και μπορεί η κεντρική πύλη να αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία του κάστρου αλλά κάτι εξίσου εντυπωσιακό είναι η έκτασή του. Αμέσως μετά την κεντρική πύλη ανοίγεται ένας δρόμος θολοσκέπαστος. Αυτός οδηγεί σε μια δεύτερη πύλη και μετά σε μια τρίτη στο εσωτερικό του κάστρου που βρισκόταν το κατοικημένο μέρος. Αυτό χωρίζεται από ένα εγκάρσιο τείχος ύψους 6 μέτρων ενισχυμένο με πέντε πύργους.

Τα νησάκια και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου

Ένα ακόμη πανέμορφο στοιχείο της περιοχής είναι τα δύο νησάκια που βρίσκονται από το κάστρο. Το πρώτο είναι το νησάκι Σχίζα καθώς και το νησάκι Σαπιέντζα όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε, το 1963, στο φως δεκάδες γρανιτένιες κολόνες. Εικάζεται ότι αποτελούν τμήματα του Μεγάλου Περιστυλίου που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, τον 1ο μ.Χ. αιώνα και γκρέμισαν οι Βενετοί τον Μεσαίωνα.

Νότια της Μεσσηνίας υπάρχουν επίσης και οι Μεσσηνιακές Οινούσσες, μαζί με το ακρωτήριο Ακρίτας που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR2550003. Στα νότια του συμπλέγματος εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως το «φρέαρ των Οινουσσών», με βάθος 5.121 μέτρων, όπως αναφέρει το exploringgreece.