Το νησί του Αιγαίου που δεν έχει κατοίκους αλλά μοιάζει με… υπαίθριο μουσείο

Το νησί του Αιγαίου που δεν έχει κατοίκους αλλά μοιάζει με… υπαίθριο μουσείο

Αρχαιολογικά ευρήματα «παντρεύονται» με ένα μοναδικής ομορφιάς παρθένο τοπίο

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς εκτός από τα μεγάλα, φημισμένα και όμορφα νησιά, μπορείς να βρεις και μικρά διαμάντια, άγνωστα στο ευρύ κοινό. Κάποια από αυτά έχουν λίγους κατοίκους ενώ άλλα είναι εντελώς ακατοίκητα. Ένα από αυτά βρίσκεται στο Αιγαίο και μοιάζει με ένα μικρό ανοιχτό μουσείο. Ο λόγος για το Δεσποτικό.

Ένα μικρό ανοιχτό μουσείο στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια δρασκελιά από την Αντίπαρο βρίσκεται το Δεσποτικό, ένα ακατοίκητο νησάκι με δύο βασικά χαρακτηριστικά. Αρχικά έχει μοναδικής ομορφιάς παραλίες. Το δεύτερο είναι ότι εκεί έχουν γίνει σπουδαίες αρχαιολογικές ανασκαφές  μετατρέποντας ολόκληρο το νησί σε ανοιχτό μουσείο.

Το νησί είναι αδόμητο και τα αρχαιολογικά ευρήματα συνδυάζονται με ένα παρθένο τοπίο. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, το Δεσποτικό μετατρέπεται σε έναν τόπο ιδιαίτερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Σεληνιακό, βραχώδες, επιβλητικό. Μια μπεζ κουκκίδα μέσα στο βαθύ μπλε. Βαθύ μπλε, γιατί το βάθος των νερών που περιβάλλουν το Δεσποτικό, με εξαίρεση κάποια σημεία, είναι αχανές.

Τα ευρήματα αφηγούνται την ιστορία του πλούσιου αρχαϊκού ιερού που ίδρυσαν στο νησί οι κάτοικοι της Πάρου, αλλά και ιστορίες για την εκστρατεία του Μιλτιάδη κατά του νησιού και το εκδικητικό μένος των πειρατών που το έκαψαν. Τα ενεπίγραφα όστρακα που βρέθηκαν στην περιοχή επιβεβαιώνουν τη λατρεία του Απόλλωνα. Μαζί του λατρεύονταν και η αδελφή του Αρτεμις και η θεά Εστία, που είχε το επίθετο Ισθμία.

Το πιο επιμελημένο οικοδόμημα του νησιού, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv είναι ο ναός, ο οποίος είναι χτισμένος κυρίως από μάρμαρο, που μεταφέρθηκε στο νησί από τα λατομεία της Πάρου και η εξαιρετική ποιότητά του το έκανε περιζήτητο στα μεγαλύτερα ιερά της Ελλάδας.

Η πρόσοψη του ναού αποκαθίσταται με επτά κίονες ύψους 3,80 μέτρων, που μαζί με το αέτωμα θα ξεπερνούσε τα 6 μέτρα, ενώ γύρω από το ιερό βρίσκονταν άλλα βοηθητικά κτίρια για τις ανάγκες του ιερατείου και των επισκεπτών.

Από το καλοκαίρι του 2018 και μετά από περίπου 20 χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος είναι και πάλι ανοικτός για τους επισκέπτες. Ο μόνος κάτοικος του νησιού από τα αρχαία χρόνια ήταν ένας βοσκός το 1997 που έπρεπε να φύγει από το νησί γιατί το σπίτι του ήταν επάνω στο αρχαίο ιερό.

Οι εντυπωσιακές παραλίες του νησιού

Οι παραλίες του, αμμουδερές, άλλες μικρότερες περικυκλωμένες από βράχους, άλλες μεγαλύτερες, ατελείωτες, αλλά όλες τους ήσυχες. Κάτι εντυπωσιακό και χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι το στενό που χωρίζει το Δεσποτικό από την Αντίπαρο έχει βάθος μόνο ένα μέτρο, ενώ ανάμεσα στα δύο νησιά παρεμβάλλεται και η νησίδα Κοιμητήρι. Το νησί αποτελεί το ιδανικό μέρος για ηρεμία. Διαθέτει ακτή με μικρούς όρμους και αμμώδεις παραλίες. Ό,τι πρέπει για να σταματήσει κανείς με ένα σκάφος και να απολαύσει τις ομορφιές του.