Σκοτίνα: Το ελληνικό χωριό που έχει μετακομίσει τρεις φορές

Σκοτίνα: Το ελληνικό χωριό που έχει μετακομίσει τρεις φορές

Η περίεργη ιστορία που κουβαλάει στο πέρασμα του χρόνου ο οικισμός στην Πιερία

Η Σκοτίνα Πιερίας συνδυάζει χειμώνα και καλοκαίρι, χιόνι και θάλασσα, αποτελώντας δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Πιερίας.

Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές παρυφές του Ολύμπου. Από τη μία έχει το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Από την άλλη φτάνει μέχρι τις ακτές του. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, το χωριό έχει όμως μια περίεργη ιστορία. Έχει... μετακομίσει τρεις φορές!

Αφετηρία γεγονότων ήταν η Καλαμπάκα. Η ιστορική πορεία που ακολούθησαν οι κάτοικοι του χωριού ξεκινά με την εγκατάλειψη του πρώτου χωριού που είχαν σε εκείνη την περιοχή. Ακόμη και σήμερα μπορεί να βρει κάποιος χαλάσματα στη Καλαμπάκα. Το νέο χωριό δημιουργήθηκε στη Βερδικούσα. Το σημείο που βρίσκεται το σημερινό δάσος της Σκοτίνας.

Οι κάτοικοι της Σκοτίνας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου το χωριό τους. Ο νέος οικισμός χτίστηκε στη σημερινή ή Ανω Σκοτίνα ή Παλιά Σκοτίνα. Την οικοδόμηση ανέλαβαν Ηπειρώτες τεχνίτες. Η λαϊκή παράδοση λέει πως έκτισαν και τους οικισμούς του Πηλίου και μετά εγκατέλειψαν και πάλι το χωριό. Λέγεται πως το 1972 μετεγκαταστάθηκε και ο τελευταίος Σκοτινιώτης στη σημερινή Σκοτίνα.

Η ονομασία του χωριού, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οφείλεται στα σκουτιά. Δηλαδή τα μάλλινα υφάσματα. Τα σκουτιά φτιάχνονταν στην περιοχή και από τα οποία γίνονταν οι κάπες ή πανιά για τα ιστιοφόρα της εποχή.

Τουριστικός προορισμός

Το χωριό αποτελεί σήμερα τουριστικό προορισμό. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία και εστιατόρια προσελκύοντας επισκέπτες όλες τις σεζόν. Η περιοχή έχει έντονη εκκλησιαστική παράδοση ενώ υπάρχουν αξιοθέατα και μνημεία. Μεταξύ αυτών, αρχαίοι οικισμοί. Στην παραλία έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου. Πιο δίπλα, στην Ανω Σκοτίνα, αρκετά εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί. Αποτέλεσμα είναι να έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Πού βρίσκεται

Η Σκοτίνα βρίσκεται δίπλα της Εθνικής οδού Α75 (Αθηνών-Θεσσαλονίκης). Ο οικισμός απέχει από την ανωτέρω οδό μόλις 1 χλμ. Εξυπηρετείται με τακτά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Πιερίας συνδέοντας έτσι την Σκοτίνα με τις γύρω περιοχές. Την Κατερίνη, το Λιτόχωρο, την Λεπτοκαρυά, το Νέο Παντελεήμονα, τον Πλαταμώνα, τους Νέους Πόρους. Η πρόσβαση στην Παλαιά Σκοτίνα γίνεται μέσω της ασφαλτοστρωμένης οδού από το χωριό Αγιος Παντελεήμονας.