Χιόνα και Γκράντες: Η ανεξερεύνητη εξωτική γωνιά της Ελλάδας

Χιόνα και Γκράντες: Η ανεξερεύνητη εξωτική γωνιά της Ελλάδας

Η πανέμορφη παραλία και τα ιδιαίτερα γειτονικά νησάκια

Μπορεί να ακούς πρώτη φορά αυτά τα ονόματα αλλά όταν βλέπεις σε τι ιδιαίτερα και όμορφα μέρη ανταποκρίνονται, το σίγουρο είναι ότι μένεις με το στόμα ανοιχτό και προγραμματίζεις το πότε θα μπορέσεις να τα γνωρίσεις από κοντά.

Ο λόγος για τη Χιόνα και τα Γκράντες, δύο εξωτικά, γειτονικά μέρη στην Κρήτη που παραμένουν ανεξερεύνητα για το ευρύ κοινό (το εκτός Κρήτης). Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους για την ομορφιά τους και την ιδιαιτερότητά τους που τα καθιστούν δυο μέρη με απαράμιλλη ομορφιά.

Παραλία Χιόνα και νησάκια Γκράντες, η εξωτική γωνιά της Ελλάδας

Η παραλία Χιόνα και τα νησάκια Γκράντες βρίσκονται στο ανατολικότερο μέρος της Κρήτης και αποτελούν έναν εξωτικό παράδεισο. Τον έχουν ανακαλύψει και επισκεφθεί, μάλιστα, κυρίως ντόπιοι οπότε αυτό κάνει το σημείο ακόμη πιο γοητευτικό για τους ξένους.

Η πανέμορφη παραλία Χιόνα με το παράξενο όνομα έχει ήρεμα ρηχά νερά και ψιλή χρυσή άμμο. Θα τη βρεις ακόμη πιο ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και πολύ κοντά στη Σητεία. Ένα μέρος πανέμορφο στο οποίο φτάνουν άνθρωποι από ολόκληρη την Κρήτη όχι απλώς για τα κρυστάλλινα νερά αλλά και για να δοκιμάσουν τους νόστιμους ψαρομεζέδες και την «κακαβιά» στις παρακείμενες ταβέρνες. Πρόκειται για μια παραλία στην οποία θα βρεις αρκετό χώρο να απλώσεις την ψάθα και να στήσεις την ομπρέλα σου. Διαθέτει βέβαια και αρκετή φυσική σκιά. Τα αρμυρίκια θα σου προσφέρουν τη δροσιά που χρειάζεσαι.

Από πού πήρε το όνομά της, όμως αυτή η παραλία; Το όνομα Χιόνα προέρχεται από τη χιόνα δηλαδή την χαρουπαποθήκη. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, εκτός Κρήτης, είναι ότι ολόκληρη η περιοχή εξαρτιόταν πολύ από το εμπόριο χαρουπιών. Τα στίβαζαν, λοιπόν, στις χιόνες πριν μεταφερθούν με πλοία. Έτσι έμεινε και το όνομα στη συγκεκριμένη παραλία.

Τα εξωτικά νησάκια Γκράντες

Απέναντι, τώρα από την παραλία Χιόνα βρίσκονται τα νησάκια Γκράντες ή αλλιώς Γράντες, όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία μικρά νησάκια που ανήκουν στην επαρχία της Σητείας. Το Πρασονήσι είναι το μεγαλύτερο από τα τρία και έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο. Ποιο είναι αυτό; Μόλις τα 31 μέτρα. Πανέμορφη είναι η παραλία που σχηματίζεται στο μέσο του νησιού η οποία μοιάζει με φυσική πισίνα.

Το νοτιότερο νησάκι ονομάζεται Σαβούρα κι έχει σχεδόν στρογγυλό σχήμα, ενώ το βορειότερο και μικρότερο νησί ονομάζεται Παξιμάδι και ουσιαστικά είναι ένας μεγάλος βράχος. Τα νησιά αποτελούν προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, ενώ ο ρηχός και βραχώδης βυθός τους φιλοξενεί ναυάγια, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες της περιοχής από ψηλά στο παρακάτω βίντεο