Το καταπράσινο χωριό με το περίφημο λικέρ

Το καταπράσινο χωριό με το περίφημο λικέρ

Ομορφιά και παράδοση

Κάθε γωνιά της Ελλάδας κρύβει και ένα μυστικό και κάτι που ίσως δεν γνωρίζουμε για την παράδοση και την ιστορία του. Αυτό συμβαίνει συχνά και με κάποια χωριά μικρότερα και όχι τόσο φημισμένα όσο κάποια άλλα. Αυτό ισχύει και με ένα πανέμορφο και μικρό χωριό της Ευρυτανίας, το Καλεσμένο!

Ένα υπέροχο και πολύ φιλόξενο χωριό που ξεχωρίζει για το λικέρ του! Αν βρεθείς στην περιοχή και περάσεις από εκεί, φυσικά θα το δοκιμάσεις και θα ξέρεις γιατί είναι τόσο διάσημο. Εκτός από αυτό, βέβαια, θα απολαύσεις και την ομορφιά του τοπίου και μια ηρεμία που αποζητάς μακριά από την πρωτεύουσα… Δοκίμασε μια εκδρομή στην περιοχή και θα ενθουσιαστείς…

Καλεσμένο: Το καταπράσινο χωριό με το περίφημο λικέρ

Tο Καλεσμένο, λοιπόν, είναι ένα μικρό χωριό με ιδιαίτερο όνομα το οποίο απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το φημισμένο Καρπενήσι. Το Καλεσμένο έχει τη δική του ιστορία, χτίστηκε από κατοίκους του Άνω Καλεσμένου οι οποίοι αρχικά είχαν τα χωράφια τους στην περιοχή αλλά σταδιακά μετοίκησαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και ευφορότερα εδάφη με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά.

Δεν ονομαζόταν πάντα Καλεσμένο όμως. Αρχικά οι κάτοικοί του μετανάστευαν αρχικά στη Πόλη και γι’ αυτό το έλεγαν πολιτοχώρι”. Σήμερα πολλοί έχουν ματαναστεύσει και στην Αμερική. Πολλά από τα σπίτια του χωριού, είναι αρχοντικά, αποτέλεσμα αγάπης των μεταναστευμένων παιδιών της, που δεν ξεχνάνε την γενέτειρά τους. Γενικότερα η περιοχή κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Ανάμεσα του Άνω Καλεσμένο και των Τριφυλλιών, υπάρχει λόφος με το όνομα “Παλιόκαστρο”. Εκεί υπάρχουν ερείπια αρχαίας οχύρωσης και νότια στα ριζά του το Παζαράκι, που πιστεύεται ότι βρίσκονταν στη θέση του αρχαίο χωριό.

Το Καλεσμένο, όπως είπαμε φημίζεται και για ένα συγκεκριμένο είδος του. Είναι ευρέως γνωστό για το μοναδικής ποιότητας ποτού του, το αλκοολούχο μούρο. Το συγκεκριμένο ποτό παράγεται από τις αιωνόβιες κόκκινες μουριές που έχει το χωριό και παράγεται τον Αύγουστο, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Καρπενήσι για όλες τις εποχές

Το Καρπενήσι είναι ο προορισμός που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η κάθε μία έχει τη δική της χάρη. Εμείς αγαπάμε λίγο περισσότερο την άνοιξη. Τότε που η φύση οργιάζει και όλα είναι ανθισμένα. Εκτός από τις βόλτες στα γραφικά σοκάκια, το σίγουρο είναι ότι θα σε γοητεύσουν οι πεζοπορικές διαδρομές μέσα σε καταπράσινα τοπία και εκτάσεις. Εικόνες που θα σου μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό…