Το χωριό των Κυκλάδων που ξεχωρίζει γιατί έχει κάτι από Κρήτη

Το χωριό των Κυκλάδων που ξεχωρίζει γιατί έχει κάτι από Κρήτη

Τα κοινά χαρακτηριστικά τους

Τα νησιά και η ακτογραμμή της Ελλάδας την κάνουν σίγουρα να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές χώρες του κόσμου. Γιατί εκτός από τον μοναδικό συνδυασμό του άσπρου – μπλε, κρύβεται πλούσια ιστορία και γεγονότα που πολλοί δεν γνωρίζουν. Παράδοση και γαστρονομία, ομορφιά της φύσης και φιλοξενία των κατοίκων σε έναν μοναδικό συνδυασμό. Ένα από τα χωριά που ξεχωρίζουν στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες βρίσκεται στη Νάξο.

Ο λόγος για την Απείρανθο. Το φημισμένο και όμορφο αυτό χωριό των Κυκλάδων κρύβει περισσότερα απ’ όσα μπορείς να φανταστείς. Και υπάρχει λόγος που λέμε ότι ξεχωρίζει γιατί έχει κάτι από Κρήτη.

Το χωριό των Κυκλάδων που ξεχωρίζει γιατί έχει κάτι από Κρήτη

Η Απείρανθος είναι ένα όμορφο χωριό της ορεινής Νάξου, στην καρδιά του νησιού. Εκεί στους πρόποδες του όρους Φανάρι, βρίσκεται «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη χώρα της Νάξου. Πρόκειται για ένα μικρό και παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό.

Η Απείρανθος είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι έχει στοιχεία… Κρήτης. Και πρώτα πρώτα είναι η διάλεκτος. Λόγω, λοιπόν, της ομοιότητας πολιτισμού, διαλέκτου, ηθών και εθίμων, ικανότητας στην ποίηση και μουσική με την Κρήτη, συγκεκριμένα τα Σφακιά και τα Ανώγεια, πιθανολογείται πως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Απειράνθου κατάγεται από εκεί. Υπάρχει, όμως, και η εκδοχή πως κάτοικοι του χωριού κατάγονται από παράλια της Μικράς Ασίας.

Αναφέρεται στα 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορο Μπουοντελμόντι ως αξιοσημείωτο χωριό. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τα σμυριδορυχεία, ενώ μετά την δεκαετία του ’80 και με τον τουρισμό.

Στην είσοδο της Απειράνθου υπάρχει ακόμη κάτι πολύ εντυπωσιακό. Είναι ο επιβλητικός πύργος Ζευγώλη (Zevgolis) του 17ου αιώνα, χτισμένος πάνω σε βράχο. Ο συγκεκριμένος πύργος αποτελεί και το σημείο εκκίνησης για την περιήγηση στα ενδότερα του χωριού, χαρακτηρισμένου ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978.

Μη χάσεις:

Αν βρεθείς στη Νάξο και συγκεκριμένα στην Απείρανθο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς την Παναγία Αργοκοιλιώτισσα. Είναι κοντά στην Κόρωνο, στον οικισμό Αργοκοίλι, είναι το μοναστήρι της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας με τη θαυματουργή εικόνα. Η μονή γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής και γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα της Νάξου, όπου συρρέουν εκατοντάδες πιστοί από όλα τα μέρη του νησιού, όπως αναφέρει το exploringgreece.