Πώς φαίνεται το απολιθωμένο Φοινικοδάσος της Ελλάδας από ψηλά

Πώς φαίνεται το απολιθωμένο Φοινικοδάσος της Ελλάδας από ψηλά

Ένας μοναδικός γεωλογικός θησαυρός εκατομμυρίων ετών

Γνώριζες ότι το μοναδικό απολιθωμένο Φοινικοδάσος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα; Η χώρα μας έχει πολλές ομορφιές που είναι άγνωστες σε πολλούς. Όχι μόνο δεν τις έχουμε επισκεφτεί αλλά συχνά δεν έχουν δει καν πώς είναι. Κάτι τέτοιο ισχύει και με το απολιθωμένο Φοινικοδάσος που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο.

Το Φοινικοδάσος και η ιστορία του

Σε ένα τοπίο σπάνιας, άγριας φυσικής ομορφιάς, θα δει κανείς να έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων με ηλικία που φθάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια. Εκεί, στη Λακωνία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών, στην παραθαλάσσια θέση Αγία Μαρίνα βρίσκεται ένα θαύμα. Το μοναδικό απολιθωμένο Φοινικοδάσος της Ευρώπης. Οι εικόνες από ψηλά είναι πραγματικά καθηλωτικές.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι την εποχή εκείνη, πριν από εκατομμύρια χρόνια δηλαδή, το κλίμα εκεί ήταν υποτροπικό και υπήρχε εκτενές δάσος, που απολιθώθηκε με μοναδικό τρόπο, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και το νερό κάλυψε τα δέντρα. Έτσι με αυτό τον τρόπο και πολλές διεργασίες, όλη η περιοχή έχει διαμορφωθεί σε γεωλογικό πάρκο, με ενημερωτικές πινακίδες, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται και ξεναγήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης.

Κάνοντας την παράκτια διαδρομή, στην Αγία Μαρίνα και στον Κόρακα, θα θαυμάσει κανείς τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός πολύ μακρινού παρελθόντος. Αυτά κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κωδικές της εποχής τους. Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.

Τι θα δει κανείς σήμερα

Στην παραλία του Αγίου Νικολάου μπορεί να δει κανείς ριζικούς κόμβους που φτάνουν σε διάμετρο το 1 μέτρο. Και κάτι ακόμη που σίγουρα δε βλέπεις εύκολα σε εξωτερικό χώρο. Πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων. ‘Ενα μοναδικό ανοιχτό μουσείο της φύσης. Έναν γεωλογικό θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας που κατακτά τη θέση του ανάμεσα στα διατηρητέα μνημεία της φύσης.

Πώς θα πας

Για να το επισκεφτείς θα πρέπει να κινηθείς από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Θα ακολουθήσεις τον χωματόδρομο για περίπου 3 χιλιόμετρα. Τότε θα αντικρίσεις το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης που μετρά εκατομμύρια χρόνια, αναφέρει το exploringgreece.