H αρχαία πόλη των Αλιέων που πλέον είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός

H αρχαία πόλη των Αλιέων που πλέον είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός

Ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα

Με την πάροδο των ετών και τα διάφορα ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πολλές περιοχές έχουν αλλάξει όνομα ή δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτές και το παρελθόν τους. Για παράδειγμα, γνωρίζεις ποια περιοχή της Ελλάδας, αποκαλούμε ως αρχαία πόλη των Αλιέων; Πρόκειται για μια δημοφιλή τοποθεσία πολύ κοντά στην Αθήνα και έναν ιδιαίτερα δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό. Γιατί είναι πολύ όμορφα και δεν χρειάζεσαι πολλές ώρες για να βρεθείς εκεί. Μιλάμε, βέβαια, για το Πόρτο Χέλι.

Ένα μέρος ειδυλλιακό που μπορεί να σου προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας αλλά και κοσμοπολίτικες. Λίγοι γνωρίζουν γιατί αποκαλείται αρχαία πόλη των Αλιέων. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για εκδρομή με την πρώτη ευκαιρία.

Πόρτο Χέλι: Πετώντας πάνω από την αρχαία πόλη των Αλιέων

Το Πόρτο Χέλι, λοιπόν, έχει τη δική του ιστορία. Είναι χτισμένο στα ερείπια του οικισμού των Αλιέων. Πώς πήρε το σημερινό όνομά του; Από τους παλιούς κάτοικους του τόπου οι οποίοι ήταν αλιείς πορφύρας αλλά επίσης και τεχνίτες στην επεξεργασία της ομώνυμης χρωστικής. Πρακτικά μέσα στο πέρασμα των ετών, υπήρξε μια σταδιακή γλωσσική παραφθορά του ονόματος, σε Χαλιείς και εν συνεχεία σε Χέλι. όσον αφορά το προσωνύμιο «Πόρτο», αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς εύκολα γιατί διέθετε λιμάνι.

Η αρχαία πόλη των Αλιέων, λοιπόν, ήταν χτισμένη ακριβώς απέναντι από τον σημερινό οικισμό στο Πόρτο Χέλι. Συγκεκριμένα, μάλιστα η Ακρόπολη της βρισκόταν στην κορυφή του λόφου. Η πόλη πριν χιλιάδες χρόνια διέθετε οχυρωματικό περίβολο με κυκλικούς και ορθογώνιους πύργους καθώς και πέντε κύριες πύλες. Μην φαντάζεσαι όμως ότι οι εικόνες που αντικρίζεις σήμερα ήταν ενδεικτικές του παρελθόντος. Κι αυτό γιατί ο κόλπος του Χελιού ήταν τότε διαφορετικός. Συγκεκριμένα η θάλασσα έφτανε αρκετά μέσα, γι’ αυτό και μέρος της πόλης, ιδιαίτερα οι δύο ναοί του Απόλλωνα, είναι σήμερα βυθισμένοι κάτω από το νερό και τη λάσπη, σε μικρό ωστόσο βάθος. Οι Αλιείς εγκαταλείφθηκαν λίγο μετά τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ.

Το Πόρτο Χέλι σήμερα

Το σημερινό Πόρτο Χέλι δεν έχει, βέβαια, καμία σχέση με την εικόνα του παρελθόντος. Σε αυτό τον μεγάλο φυσικό κόλπο στα νότια του νομού Αργολίδας, θα βρει κανείς έναν παράδεισο ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα το Πόρτο Χέλι αποτελεί έναν προορισμό με ιδιαίτερα αναπτυγμένη τουριστική του υποδομή. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο «Ριβιέρα της Πελοποννήσου». Ένας φυσικός κόλπος με παραλίες που διαθέτουν πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά και μπορούν να σου χαρίσουν στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς μια ανάσα μακριά από την Αθήνα. Η πιο γνωστή παραλία είναι η Χηνίτσα αλλά δεν πάει καθόλου πίσω το Κουνούπι με τα λευκά βότσαλα και ο Άγιος Αιμιλιανός που απλώνεται κάτω από τον λόφο με το ομώνυμο εκκλησάκι και την υπέροχη θέα στην περιοχή, όπως αναφέρει το exploringgreece.