Βράχα: Το ιστορικό χωριό με τ’ ανήλιαγα κελιά και την άγρια φύση

Βράχα: Το ιστορικό χωριό με τ’ ανήλιαγα κελιά και την άγρια φύση

Οι σπουδαίες μονές και ο ρόλος τους

Πολλά από τα ελληνικά χωριά παρά το μικρό τους μέγεθος και το γεγονός ότι δεν είναι πολύ γνωστά στους περισσότερους, κρύβουν μια πολύ σπουδαία ιστορία. Είτε γιατί εκεί έγιναν μάχες είτε γιατί έπαιξαν ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή επειδή εκεί εκτυλίχθηκαν σπουδαία γεγονότα της ιστορίας.

Και σήμερα διαθέτουν κάποια κτήρια που το θυμίζουν αλλά πάντα παραμένουν ζωντανά μέσω των διηγήσεων και των αφηγήσεων των ντόπιων που θα σου πουν με χαρά τις ιστορίες για τον τόπο τους. Ένα από αυτά, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρυτανίας και ονομάζεται Βράχα. Ένα ιστορικό χωριό με μεγάλη ομορφιά αλλά και πλούσια ιστορία την οποία αξίζει να γνωρίσεις.

Βράχα: Το ιστορικό χωριό με τ’ ανήλιαγα κελιά και την άγρια φύση

Η Βράχα είναι ένα πανέμορφο μικρό χωριό γεμάτο καταπράσινα δέντρα και πλούσια βλάστηση μέσα στην οποία νιώθεις πως χάνεσαι αν βρεθείς εκεί. Αν είσαι λάτρης του ορεινού φυσικού τοπίου, τότε η Βράχα θα σε ενθουσιάσει. Το βουνο της Βράχας, εξάλλου, είναι διάσημο στους λάτρεις των extreme sports. Φτάνοντας στη Βράχα θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις σε παραδοσιακά στενά και να νιώσεις την φιλοξενία των κατοίκων.

Η Βράχα και η ιστορία της

Εκτός από την ομορφιά και τη φύση της, η Βράχα ξεχωρίζει επίσης και για την πλούσια ιστορία της. Όπως επίσης και για τα παλιά μοναστήρια της τα οποία αποτελούν σημαντικά βυζαντινά και υστεροβυζαντινά μνημεία. Εκεί θα δεις κρυμμένες ιστορικές γωνιές και ανήλιαγα κελιά στα οποία βρίσκεται η ιστορία του παρελθόντος. Αυτά τα μοναστήρια και τα κελιά βρίσκονται καλά κρυμμένα μέσα στα βουνά και κάποτε αποτέλεσαν καταφύγια για τους αγωνιστές. Όπως επίσης και τα ορμητήριά τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1821.

Πιο γνωστό από όλα είναι το παλιό πέτρινο μοναστήρι της Βράχας το οποίο είναι φωλιασμένο στην καρδιά της ευρυτανικής φύσης, περιτριγυρισμένο από τρεχούμενα νερά και δέντρα εκατοντάδων ετών. Αλλά και με τον φημισμένο τεράστιο ψηλόβραχο της Τσούκας ο οποίος στέκει ακοίμητος φρουρός από πάνω του. Πιθανολογείται μάλιστα ότι το όνομα Βράχα έλκει την καταγωγή του από αυτόν ακριβώς τον επιβλητικό βράχο.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis του Youtube…