Το εντυπωσιακό κάστρο με το ενετικό άρωμα

Το εντυπωσιακό κάστρο με το ενετικό άρωμα

Ταξίδι στο παρελθόν

Τα κάστρα της Ελλάδας αποτελούν από μόνο τους έναν καλό λόγο να οργανώσεις ένα ταξίδι και να εξερευνήσεις την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Υπάρχουν κάστρα σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και μέσα σε αστικά κέντρα. Ένα από τα κάστρα που έχουμε ξεχωρίσει, βρίσκεται σε έναν νησί, στην κουρφή ενός βράχου με θέα την κατάλευκη Χώρα. Και φυσικά μιλάμε για το βενετσιάνικο κάστρο Querini το οποίο δεν είναι τυχαία το πιο χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Αστυπάλαιας. Στέκεται εκεί στην κορυφή από τον 15ο αιώνα και σε προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Το κάστρο της Αστυπάλαιας είναι ένα στολίδι όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι σίγουρα η αρχιτεκτονική του.

Κάστρο Querini: Η ελληνική γωνιά που έχει άρωμα ενετικό

Το πανέμορφο κάστρο Querini ή αλλιώς το κάστρο της Αστυπάλαιας προσδίδει μια ιδιαίτερη γοητεία στη Χώρα της Αστυπάλαιας, αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο οχυρωμένου οικισμού, όπου οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Τα χαρακτηριστικά Ξώκαστρα. δηλαδή τα σχεδόν κολλητά κατάλευκα σπίτια, τα οποία ήταν κατοικημένα έως το 1956, θα σε καλωσορίσουν στη βάση του Κάστρου δείχνοντάς σου ένα δείγμα από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μπαίνοντας κανείς μέσα στο χρόνο το ταξίδι στην ιστορία ξεκινά. Εκεί θα αντικρίσεις σπάνιες τοιχογραφίες, ιδιαίτερους ναούς με τον πολιτισμό των Ενετών να είναι παντού εμφανής. Κυρίως στην αρχιτεκτονική.

Το ιδιαίτερο αυτό κάστρο των Δωδεκανήσων χτίστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη του νησιού. Στέκει με την τελική μορφή που πήρε από τον 15ο αιώνα και από τότε αποτελεί ένα στολίδι του νησιού. Η δομή του είναι πολύ χαρακτηριστική και είναι κατασκευασμένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα έχοντας γύρω του πολλά άσπρα σπιτάκια.. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, μάλιστα, δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Το κάστρο δεν αποφασίστηκε να χτιστεί τυχαία εκεί καθώς επιλέχθηκε για να έχει καλή θέα και να μπορεί να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές.

Από το Κάστρο Querini υπάρχει ακόμη κάτι που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Είναι η μοναδική και απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο, αλλά και την πιο όμορφη ανατολή του νησιού.

Αστυπάλαια: Ένα ατμοσφαιρικό νησί

Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά. Όπως κι αν την πεις το σίγουρο είναι πως εννοείς το νησί αυτό των Δωδεκανήσων που δε μοιάζει με τα άλλα. Δε θα το δεις να φιγουράρει στα πρωτοσελίδα αλλά αν το επισκεφτείς θα πάρει από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά σου. Είναι από αυτά τα νησιά που ο καθένας που έχει πάει έχει πάντα να θυμηθεί μια τρυφερή ή συναρπαστική ιστορία.

Για την «αύρα» και την «ενέργειά» της, λοιπόν, επιλέγουν όλοι την Αστυπάλαια. Και ποιος δεν έχει νιώσει δέος μπροστά στο φεγγάρι που σηκώνεται κατακίτρινο πάνω από το Κάστρο της Χώρας: Και ποιος δεν έχει μείνει ως το πρωί στα μαγαζιά γύρω από τους ανεμόμυλους; Και ποιος δεν έχει απολαύσει με τις ώρες τα καταγάλανα νερά, όπως αναφέρει το exploringgreece.