Η γέφυρα τύπου Μπέλεϋ που ενώνει τις δύο όχθες του… Φίδαρη

Η γέφυρα τύπου Μπέλεϋ που ενώνει τις δύο όχθες του… Φίδαρη

Ο Εύηνος λεγόταν στην αρχαιότητα Φίδαρης

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα θα συναντήσεις πολλές γέφυρες, άλλες σιδερένιες και άλλες ξύλινες. Βρίσκονται στην ηπειρωτική και την νησιωτική Ελλάδα και η καθεμιά έχει τη δική της μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Κάποιες σου τραβούν το βλέμμα από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς κοντά τους και θες να τις περπατήσεις. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Γέφυρα Μπανιά που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Φίδαρη ή αλλιώς του Εύηνου ποταμού!

Πρόκειται για μια πολύ χαρακτηριστική γέφυρα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που αν την δεις μια φορά θα την αναγνωρίζεις πάντα πολύ εύκολα.

Γέφυρα Μπανιά: Η γέφυρα τύπου Μπέλεϋ που ενώνει τις δύο όχθες του… Φίδαρη

Εκτός από τη Γέφυρα Μπανιά την ίδια, το ίδιο όνομα έχει και ο οικισμός που βρίσκεται δίπλα στον Εύηνο ποταμό. Μάλιστα το χωριό πήρε το όνομά του από την ίδια τη γέφυρα. Η Γέφυρα Μπανιά είναι μια γέφυρα τύπου Μπέλεϋ (Bailey Bridge) η οποία έχει μήκος 50 μέτρα. Η γέφυρα ανακατασκευάστηκε το 1948, με σκοπό να συνδέει τη Ναυπακτία με την Τριχωνίδα. Αποτέλεσε μάλιστα κάποτε τη βασική υποδομή της περιοχής. Το πλάτος της γέφυρας χωράει ίσα ίσα τη διέλευση ενός αυτοκινήτου. Η ίδια είναι από τις πιο εντυπωσιακές του είδους της και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη συγκοινωνία.

Από εκεί λοιπόν πήρε το όνομά του και το χωριό που βρίσκεται δίπλα. Ο οικισμός Γέφυρα Μπανιά είναι πεδινός και βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο περίπου στα 120 μέτρα. Ένα μικρό και ήσυχο χωριό που έχει την τύχη να βρίσκεται πολύ κοντά στον Εύηνο ποταμό μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο περιβάλλον. Εκτός από το ίδιο το χωριό, ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό για φυσιολατρικό και εναλλακτικό τουρισμό. Εκεί μπορείς να έρθεις κοντά με τη φύση και να κάνεις extreme sports και εναλλακτικές δραστηριότητες. Εκεί λειτουργούν εταιρείες για rafting, ιππασία, ποδηλασία βουνού, αναρρίχηση, πεζοπορία, flying fox και τοξοβολία.

Εύηνος ή αλλιώς Φίδαρης

Ο Εύηνος λεγόταν στην αρχαιότητα Φίδαρης και μέχρι σήμερα κάποιοι συνηθίζουν να τον αποκαλούν έτσι. Ο Εύηνος είναι πολύ γνωστός από την ελληνική μυθολογία καθώς θεωρείται ότι ήταν το πέρασμα του Ηρακλή και της Δηιάνειρας. Πήρε το σημερινό του όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο. Ο ποταμός πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Το φυσικό περιβάλλον που δημιουργείται γύρω από τον ποταμό είναι μοναδικής ομορφιάς και το σίγουρο είναι ότι θα σταθείς να βγάλεις πολλές φωτογραφίες αν βρεθείς εκεί. Μια ξεχωριστή ευκαιρία να έρθεις κοντά με τη φύση και να ανακαλύψεις γωνιές που ίσως δεν γνώριζες έως τώρα, όπως αναφέρει το exploringgreece.