Το πανέμορφο γεφύρι και ο μύθος του Κουτσοδαίμονα

Το πανέμορφο γεφύρι και ο μύθος του Κουτσοδαίμονα

Πολλά μέρη της Ελλάδας και ιδιαίτερα κάποια αξιοθέατα έχουν συνδεθεί με διάφορες ιστορίες μπλεγμένες με το μύθο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά γεφύρια της Ελλάδας. Ο λόγος για το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς στα Τρίκαλα. Ένα ιστορικό γεφύρι πνιγμένο μέσα στο πράσινο, σε μια τοποθεσία απαράμιλλης ομορφιάς. Εξίσου όμορφη είναι και η διαδρομή για να φτάσεις έως εκεί, όπως εξάλλου συμβαίνει γενικώς με την περιοχή των Τρικάλων.

Υπάρχουν πολλά που θα ανακαλύψεις όσο εξερευνείς την ευρύτερη περιοχή και σίγουρα τα Μετέωρα ανήκουν σε αυτά. Το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς πάντως είναι ένα από αυτά που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου για να επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία.

Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς: Το στολίδι των Τρικάλων

Το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων και συγκεκριμένα στο χωριό της Παλαιοκαρυάς. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό γεφύρι με δύο τεχνητούς καταρράκτες το οποίο βρίσκεται εκεί από τον 16ο αιώνα. Μια κατασκευή σπουδαίας αρχιτεκτονικής της εποχής. Ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι με συνολικό μήκος τα 26 μέτρα. Ο καταρράκτης που βρίσκεται πίσω από το γεφύρι και συμπληρώνει το ειδυλλιακό σκηνικό έχει 12 μέτρα. Αν βρεθείς εκεί θα σε καθηλώσει η εικόνα του νερού που πέφτει από τους τεχνητούς καταρράκτες και θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στις σελίδες κάποιου παραμυθιού. Η κατασκευή του τοποθετείται γύρω στο 1500 ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.

Το χωριό αλλά και το γεφύρι πήραν το όνομά τους από τον ποταμό Παλαιοκαρίτη. Στο παρελθόν το γεφύρι συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο. Σήμερα αποτελεί ένα μνημείο φτιαγμένο από τα χέρια του ανθρώπου αλλά απόλυτα εναρμονισμένο με τη φύση. Γύρω από το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς θα δεις απότομους απότομοι βράχους που χάνονται μέσα στην βλάστηση του σημείου. Το χωριό της Παλαιοκαρυάς έχει επίσης την ίδια ομορφιά και παρά το γεγονός ότι είναι μικρό, είναι πολύ διάσημο και στους ντόπιους και στους επισκέπτες.

Το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς και ο μύθος του Κουτσοδαίμονα

Σύμφωνα με την Παράδοση, η Παλαιοκαρυά δημιουργήθηκε από τον κλεφταρματολό Κουτσοδαίμονα. Ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Στουρνάρα οποίος, όμως, αποσκίρτησε και κατέλαβε την περιοχή. Αναδείχθηκε νικητής της μάχης με το Στουρνάρα για τον έλεγχο του αρματολικίου του Ασπροποτάμου και διατήρησε την κυριαρχία του χωριού.

Η ομορφιά του γεφυριού πάντως είναι τόσο επιβλητική που αυτός δεν είναι ο μοναδικός μύθος που το συνοδεύει. Λέγεται, λοιπόν, ότι μέσα από τα νερά του να αναδύονται νεράιδες. Το Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς στα Τρίκαλα με τους καταρράκτες προσελκύει τους λάτρεις της φύσης και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με τα ονειρικά τοπία του.

Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά, όπως αναφέρει το exmploringgreece.