Το χωριό με το γλυκό νερό και ο θρύλος με τον δράκο που ζούσε εκεί

Το χωριό με το γλυκό νερό και ο θρύλος με τον δράκο που ζούσε εκεί

Γαλαζοπράσινα νερά που σε μαγεύουν...

Τρεχούμενα νερά, καταπράσινο τοπίο και θρύλοι που συνοδεύουν το όνομά του. Ένα χωριό που βρίσκεται στην Ήπειρο και έχει τη δική του ιστορια να διηγηθεί. Αλλά και έναν μύθο να το συνοδεύει.Σίγουρα, πάλι έχει και πολλούς θαυμαστές, φανερούς. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα ελληνικό χωριό που αποτελεί από μόνο του ένα στολίδι, ιδιαίτερα λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται, δίπλα στον Αχέροντα ποταμό. Ο λόγος για το χωριό Γλυκή, στη Θεσπρωτία. Αν δεν το έχεις γνωρίσει ή επισκεφθεί, ευκαιρία να το κάνεις με την πρώτη ευκαιρία. Το σίγουρο είναι ότι θα σε αφήσει με τις καλύτερες αναμνήσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Γλυκή: Το κουκλίστικο ιστορικό χωριό της Ηπείρου

Εκεί λοιπόν ξαπλωμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Αχέροντα βρίσκεται ένας οικισμός παραμυθένιος. Χαρακτηριστικό του τα εύφορα χωράφια και οι πηγές. Γεμάτο το χωριό με τρεχούμενα νερά και υπεραιωνόβια δέντρα του. Σε κάποια στιγμή θα νιώσεις να σε σκεπάζουν τα πλατάνια. Η Γλυκή είναι ένα μικρό αλλά ιστορικό χωριό. Εκτός από την ιστορία και την ομορφιά του, έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο από τον μυθικό ποταμό Αχέροντα, τονίζεται στο αφιέρωμα του Exploring Greece TV.

Η ιστορία του είναι φανερή σε όποιον το επισκεφθεί καθώς εκεί βρίσκονται σήμερα τα ερείπια ενός οικισμού με σημάδια και ευρήματα από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή. Ήταν ανέκαθεν ένας οικισμός με μεγάλη στρατηγική σημασία ενώ θεωρείται ότι στο σημείο που είναι σήμερα η Γλυκή, κάποτε βρισκόταν η αρχαία Εύροια. Το μικρό αλλά ιστορικό αυτό χωριό κάποτε έλεγχε την διάβαση του Αχέροντα ποταμού.

Αυτό όμως που θα σε μαγέψει αν βρεθείς εκεί είναι ο ποταμός Αχέροντας και η διαδρομή προς τα εκεί. Ο μυθικός ποταμός διασχίζει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή και συνεχίζει προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς. Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

Ο μύθος με τον Δράκο και το γλυκό νερό που έδωσε το όνομά του στο χωριό

Πώς πήρε το όνομά του όμως το χωριό Γλυκή; Εδώ υπάρχει ένας παράξενος και πολύ ενδιαφέρον μύθος. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Άγιος Δονάτος λένε σκότωσε τον δράκο ο οποίος είχε κάνει τη φωλιά του και κρυβόταν στις πηγές του Αχέροντα. Αυτός ο Δράκος θεωρείται ότι έκανε το νερό θανατηφόρο για ζώα και ανθρώπους και κανείς φυσικά δεν τον ήθελε. Τι έκανε ο Άγιος Δονάτος για να σώσει τον οικισμό. Λέγεται ότι ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από αυτό το θαύμα ονομάστηκε και το χωριό Γλυκή.