Το ελληνικό χωριό που πήρε το όνομά του από το βλάχικο… Κιάρε

Το ελληνικό χωριό που πήρε το όνομά του από το βλάχικο… Κιάρε

Σαν ζωγραφιά

Μικρά, μεγάλα, ορεινά και παραθαλάσσια, τα χωριά της Ελλάδας ξεχωρίζουν για την ομορφιά, την τοποθεσία και την ιστορία τους. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Ήπειρο και θεωρείται από τα πιο γνωστά και όμορφα.

Όχι μόνο λόγω της ομορφιάς του αλλά και λόγω του χιονοδρομικού που βρίσκεται εκεί κοντά. Το όνομά του, όπως επισημαίνει το exploringgreece.tv, αποκαλύπτει και μια άλλη ιδιότητά του. Και αυτή είναι ότι… δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος! Ο λόγος για το Ανήλιο Μετσόβου! Ένα φημισμένο βλαχόφωνο χωριό το οποίο βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Αυτό το κάνει να ντύνεται στα λευκά κάθε χειμώνα και από νωρίς σε σχέση με άλλες περιοχές. Στέκεται απέναντι από το Μέτσοβο, στη σκιά της βουνοκορφής Φατζέτου της Πίνδου και μόλις το αντικρίζεις ακόμη και από μακριά, θαρρείς και είναι ζωγραφιά. Όταν περπατήσεις στα σοκάκια του, επιβεβαιώνεσαι.

Το ελληνικό χωριό… που δεν το βλέπει ο ήλιος

Η ονομασία Ανήλιο προήλθε στην πραγματικότητα από την βλάχικη βλάχικη ονομασία του η οποία είναι kiare. Και πράγματι Κιάρε στα βλάχικα, σημαίνει το ανήλιαγο μέρος. Ωστόσο το χωριό δεν είναι κάποιο σκοτεινό μέρος και σκιερό που δεν το βλέπει καθόλου ο ήλιος. Σίγουρα θα τον δεις να λούζει το χωριό πιο αργά από άλλα μέρη αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ομορφιά του.

Το χωριό βρίσκεται σε να πανέμορφο και ηλιόλουστο μέρος την περισσότερη ώρα της μέρας. Διαθέτει μια μοναδική θέα στον υπέροχο φυσικό πλούτο της Ηπείρου. Μια φύση η οποία έιναι ξεχωριστή κάθε εποχή του χρόνου. Και εκτός από τα βουνά, από εκεί κανείς αντικρίζει τη θέα του παραδοσιακού, κοσμοπολίτικου και γραφικού Μετσόβου, να το κάνει μοναδικό.

Όσον αφορά την ιστορία του χωριό, το συναντούμε το 1674 σε επίσημο έγγραφο της τουρκικής δημόσιας διοίκησης όπου αποτέλεσε τον έναν από τους δύο μαχαλάδες του Μετσόβου. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απολάμβανε προνόμια και είχε σχετική αυτονομία και τοπική αυτοδιοίκηση. Φυσικά είναι σίγουρο το Ανήλιο ότι προϋπήρχε, αφού ιστορικά έχει καταγραφεί η παρουσία των Βλάχων, στην περιοχή, πολύ νωρίτερα.

Ανήλιο, ένας παράδεισος στην Ήπειρο

Το Ανήλιο είναι ένα πανέμορφο ελληνικό χωριό που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου με την πρώτη ευκαιρία. Απέχει από το Μέτσοβο λιγότερο από 5 χιλιόμετρα. Επίσης με την κατασκευή της Εγνατίας που διέρχεται μέσα από την καρδιά του με σήραγγα 2 χιλιομέτρων απέχει μόλις 20 λεπτά από τα και μιάμιση ώρα από την Θεσσαλονίκη. Ιδανική εποχή για βόλτα είναι ο χειμώνας και η άνοιξη καθώς μπορείς να απολαύσεις και τα χιόνια αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο.

Σήμερα, το Ανήλιο, είναι ζωντανό χωριό με υποδομές εστίασης και κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, πολιτιστικό σύλλογο, Αθλητικό Σωματείο.