Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας: Η ιστορία και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας: Η ιστορία και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Εκεί που η ιστορία μπλέκεται με το θρύλο

Στην Αθήνα και γενικώς στην Αττική υπάρχουν πολλά κτήρια που έχουν συνδεθεί με θρύλους και παράξενες ιστορίες.

Που τα ακολουθεί ένας μύθος ή η ιστορία με κάποιες προσθήκες ή παραποιήσεις. Και φυσικά αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα κτήρια που έχουν τη φήμη των στοιχειωμένων. Όσων λέγεται ότι η ιστορία δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται. Ένα από αυτά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, είναι το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Και φυσικά η ιστορία και οι θρύλοι που το συνοδεύουν.

Η ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας

Ποια είναι η Δούκισσα της Πλακεντίας; Ο λόγος για την Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν. Ήταν Αμερικανογαλλίδα κόρη Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας. Έφτασε στο Ναύπλιο το 1829 η οποία ήταν τότε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, η εμπλοκή και η γνωριμία της με τον Καποδίστρια έφεραν στο προσκήνιο μύθους και θρύλους. Ακούστηκαν διάφορες εκδοχές οι οποίες βέβαια ιστορικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Λέγεται, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή η Δούκισσα ερωτεύτηκε τον Ιωάννη Καποδίστρια αλλά τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία. Κι αυτό γιατί υπερασπίστηκε τους δολοφόνους του. Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο για να πυροδοτηθεί η φήμη και η εικασία ότι η Δούκισσα ήταν αναμεμειγμένη στη δολοφονία του Κυβερνήτη.

Στιγμή ορόσημο που έφερε περισσότερες εξελίξεις αλλά δημιούργησε την αφορφμή για περισσότερες φήμες ήταν το 1834. Ήταν τότε που η Δούκισσα της Πλακεντίας μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί αποφάσισε να ζήσει με την κόρη της. Έχτισε, μάλιστα, πολλά και επιβλητικά σπίτια. Στα κορυφαία και αυτό το οποίο έγινε γνωστό και είναι ακόμη σήμερα ο Πύργος της Πλακεντίας στην Πεντέλη ή αλλιώς το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Το κτίσμα αυτό έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο συζητήσεων ενώ γύρω από αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλοί θρύλοι και μυστικά.

Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας: Θρύλοι και ιστορίες

Η ιστορία μπλέκεται με τους θρύλους και τα πράγματα έχουν ως εξής… Όλα ξεκίνησαν όταν η Δούκισσα έχασε την πoλυαγαπημένη της κόρη. Κάπου εκεί ξεκίνησαν να γεννιούνται οι πρώτες ιστορίες και αναφορές για στοίχειωμα του σπιτιού μιας και την κράτησε τότε ταριχευμένη στο τότε σπίτι της στην οδό Πειραιώς. Όχι για πολύ, όμως, μιας και μια πυρκαγιά στην Πειραιώς αποτέφρωσε το σώμα της ταριχευμένης κόρης της. Μετά από αυτό το συμβάν, η Δούκισσα αγόρασε εκτάσεις στην Πεντέλη και προσέλαβε τον μεγάλο αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη για να φτιάξει το μέγαρο που ήθελε. Λίγο αργότερα και συγκεκριμέαν το 1841 έβαλε το πρώτο άσπρο μάρμαρο ξακουστό Πύργο της Δουκίσσης Πλακεντίας ή απλώς «Πύργος της Πλακεντίας». Η ίδια περνούσε πολλές ώρες εκεί ακόμη και πριν το κτίσμα ολοκληρωθεί.

Και τότε ήταν που μύθοι και θρύλοι άρχισαν να περιβάλλουν αυτό το φημισμένο πια κτήριο. Υπήρχε και κάτι που συνηγορούσε έντονα σε αυτό. Το γεγονός ότι η Δούκισσα βρισκόταν κλεισμένη στον Πύργο της, καλύπτοντάς τον με ένα πέπλο μυστηρίου. Ένας από αυτούς ήταν πως πραγματοποιούσε μυστηριώδη συμπόσια με παράξενους καλεσμένους. Ο Πύργος της Πλακεντίας έγινε επίκεντρο τεράστιου ενδιαφέροντος χωρίς να ξέρει κανείς πού αρχίζει η αλήθεια και πού το ψέμα.

Υπάρχει ακόμη ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο η Δούκισσα της Πλακεντίας είχε σχέση με τον λήσταρχο Νταβέλη. Λέγεται μάλιστα ότι εκείνος περνούσε από μια μυστική στοά από τη σπηλιά στην Πεντέλη και έβγαινε στον Πύργο. Δεν άργησε, βέβαια, να ακουστεί, επίσης, ότι η ίδια τελούσε διάφορες μυστήριες τελετές και θρησκευτικά συμπόσια μετά τον απογοητευτικό χαμό της κόρης της.

Η Δούκισσα της Πλακεντίας έφυγε από τη ζωή μόνη της τον Μάιο του 1854. Μοναδική της συντροφιά είχαν απομείνει οι γάτες της αλλά και ο αρχιτέκτονας των πύργων της.