Η ιστορική περιοχή της Ελλάδας που έχει γίνει δρόμος στη Γαλλία

Η ιστορική περιοχή της Ελλάδας που έχει γίνει δρόμος στη Γαλλία

Το χαρακτηριστικό που έχει

Η Ελλάδα με την πλούσια ιστορία και το ένδοξο παρελθόν, έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών συγγραφέων και ιστορικών στον κόσμο. Αυτό που ίσως πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη και τοποθεσίες της Ελλάδας που θα τις βρεις με έναν διαφορετικό τρόπο στο εξωτερικό. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι για παράδειγμα στη Γαλλία μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας έχει γίνει δρόμος. Ποια είναι αυτή; Οι Θερμοπύλες!

Η περιοχή της Ελλάδας που έγινε… δρόμος της Γαλλίας

Οδό Θερμοπυλών ή «Rue des Thermopyles» στα γαλλικά ονόμασαν οι Γάλλοι ένα γραφικό πεζόδρομο με πολύχρωμα λουλούδια στο Παρίσι. Πώς προέκυψε όμως αυτή η ονομασία και γιατί την επέλεξαν. Η εξήγηση είναι απλή! Ο δρόμος είναι τόσο στενός όσο και το πέρασμα όπου διεξήχθη η θρυλική μάχη το καλοκαίρι του 480 π.Χ.

Όπως αναφέρεται, από το ιστορικό πέρασμα χωρούσε να περάσει μόνο ένα άρμα επομένως το όνομα δικαιώνει τον ήσυχο δρόμο της Γαλλίας που κατοικείται ως επί το πλείστον από καλλιτέχνες, οι οποίοι μάλιστα αφήνουν συχνά έξω από τα σπίτια τους βιβλία και έπιπλα που δε χρειάζονται ώστε να μπορέσει να τα πάρει όποιος περαστικός τα θέλει.

Πολλοί τοίχοι στην οδό Θερμοπυλών είναι καλυμμένοι με γκράφιτι και μάλιστα ο δρόμος εμφανίζεται και στην ταινία Paris Je t’ Aime όπου ένας Αμερικανός τουρίστας επισκέπτεται πρώτη φορά το Παρίσι.

Οι ιστορικές Θερμοπύλες

Οι Θερμοπύλες έχουν πάρει το όνομά τους από τις κοντινές πηγές θερμού νερού και από τα στενά και δύσβατα περάσματα από τα οποία μπορούσε να πλησιάσει κανείς την περιοχή. Οι λεγόμενες πύλες, οι οποίες ήταν η Ανατολική, η Μεσαία και η Δυτική. Το όνομα αυτό φαίνεται να έχει σχέση και με τον μυθικό ήρωα Ηρακλή. Λέει ο μύθος ότι ο ίδιος έπεσε στα νερά των πηγών για να απαλλαγεί από τους πόνους που του είχε δημιουργήσει ο δηλητηριασμένος χιτώνας του Νέσσου που είχε κολλήσει στο σώμα του. Από τότε βγαίνουν οι αναθυμιάσεις από τις πηγές.

Για τους Αρχαίους Έλληνες ο χώρος αυτός ήταν ιερός. Εκεί υπήρχε και μια διπλή πηγή αφιερωμένη στην Περσεφόνη -η Σκυλλία πηγή, στους πρόποδες της χαράδρας, δίπλα στην Μεσαία Πύλη, το πιο στενό μέρος των Θερμοπυλών.

Το πέρασμα οδηγεί από τη Λοκρίδα στη Θεσσαλία, ανάμεσα από το όρος Οίτη και τον Μαλιακό κόλπο. Οι Θερμοπύλες φυσικά είναι γνωστές λόγω της Μάχης των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ. μεταξύ των ελληνικών και περσικών στρατευμάτων. Τον καιρό του Λεωνίδα, το 480 π.Χ., το πέρασμα ήταν ένα στενό μονοπάτι (περίπου 12 μέτρα πλάτος) κάτω από το λόφο. Αυτό επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν στρατηγικά οι Έλληνες στρατιώτες για να εμποδίσουν τον υπεράριθμο περσικό στρατό. Σήμερα το πέρασμα των Θερμοπυλών φτάνει από 1.5 έως και 3 χιλιόμετρα πλάτος. Κι αυτό εξαιτίας των αποθέσεων στις εκβολές του Σπερχειού.

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» θα γράψει χρόνια αργότερα ο Καβάφης. Εννοώντας βέβαια όσους φυλούν αξίες και αρχές… Ο δρόμος της Γαλλίας πάντως θα φέρνει στο νου σε όσους περνούν από εκεί την ιστορική αυτή περιοχή της Ελλάδας, όπως αναφέρει το exloringgreece.