Δουλειά – να: Το έρημο ελληνικό χωριό που έπρεπε… να κοπιάζεις πολύ

Δουλειά – να: Το έρημο ελληνικό χωριό που έπρεπε… να κοπιάζεις πολύ

Δες το βίντεο με την εικόνα από ψηλά

Υπάρχει σχεδόν πάντα μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από κάθε ελληνικό χωριό και το όνομά του. Σπουδαίοι άνθρωποι, άγνωστα ιστορικά γεγονότα και λεπτομέρειες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπορεί να γίνουν γνωστά αν ασχοληθείς περισσότερο με έναν μικρό και άγνωστο οικισμό.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv και με ένα τέτοιο ελληνικό χωριό στο οποίο λέει η παράδοση ότι πρέπει να κοπιάζεις πολύ, να δουλεύεις πολύ δηλαδή για να έχεις τα αγαθά της καθημερινότητας και όσα χρειάζεσαι για την επιβίωσή σου. Ένα απομονωμένο χωριό και έρημο πλέον το οποίο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι. Είναι το χωριό Δολιανά ή Στουρνάρα, όνομα το οποίο λέγεται ότι αποτελεί παραλλαγή ενός άλλου ονόματος όπως θα δούμε παρακάτω. Τα Δολιανά, λοιπόν, στο νομό Ευρυτανίας είναι ένα όμορφο χωριό μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο το οποίο έχει μοναδική θέα στον Κρικελλοπόταμο, το άγριο ποτάμι του χειμώνα το οποίο το καλοκαίρι γίνεται… αρνάκι!

Το έρημο ελληνικό χωριό που έπρεπε… να κοπιάζεις πολύ

Πώς όμως προέκυψε το όνομα Δολιανά; Όπως αναφέρεται στο βίντεο από το κανάλι του Youtube Travel Inspiration, που θα δεις παρακάτω η λέξη Δωλιανά με ωμέγα όπως γραφόταν ή Δουλιανά (Δουλειά – να). Είχε την έννοια λοιπόν που μάλλον κατάλαβες, ότι δηλαδή για να αποκτήσεις κάτι σ’ αυτόν τον τόπο έπρεπε να κοπιάσεις πολύ, να δουλέψεις σκληρά για να το αποκτήσεις. Πλέον όμως και συγκεκριμένα από το 1928, το ελληνικό χωριό αυτό έχει αλλάξει όνομα και λέγεται πλέον Στουρνάρα. Μπορείς να δεις ΕΔΩ το πού ακριβώς βρίσκεται αυτός ο μικρός οικισμός.

Το χωριό Στουρνάρα ή Δολιανά θα το βρεις σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και 25 χιλιομέτρων από το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Αυτό είναι και ένα από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σε αυτό το άρθρο μας. Το χωριό Δολιανά άλλαξε όνομα το 1928 προς τιμή του Αγίου Γερασίμου του νέου του Καρπενησιώτη, ο οποίος καταγόταν από τα Δολιανά από την οικογένεια Σταθόπουλου ή Στουρνάρα και μετανάστευσε από τα Δολιανά στο Μεγάλο Χωριό.

Με το όνομα Δολιανά συναντούμε έναν οικισμό και στα Ιωάννινα. Δεν είναι τυχαίο ότι λέγεται πώς οι πρώτοι κάτοικοι των Δολιανών Ευρυτανίας ήταν από τα Δολιανά Ιωαννίνων. Μάλιστα κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το 1.454 μ.Χ. στο χωριό κατοικούσαν δέκα οικογένειες. Παρά το γεγονός ότι το χωριό το χειμώνα είναι πια έρημο, έχουν ανακαινιστεί πολλά σπίτια. Έτσι το καλοκαίρι επιστρέφουν πολλοί κάτοικοι στον τόπο τους. Στο χωριό που αγαπούν.


Τι άλλο θα δεις στην περιοχή

Και μπορεί το χωριό Στουρνάρα ή Δουλειά-να όπως θεωρείται ότι λεγόταν πολύ παλιά να είναι πλέον έρημο αλλά υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα που μπορείς να δεις γύρω του και στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπαμε πολύ κοντά βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα ποτάμια της περιοχής, ο Κρικελλοπόταμος. Χαρακτηριστικό του ποταμού είναι το χειμώνα είναι άγριο και παρασέρνει ό,τι βρει στο πέρασμά του αλλά το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε ένα ήρεμο ποτάμι στις όχθες του οποίου μπορείς να απολαύσεις τη φύση. Επίσης πολύ κοντά στα Δολιανά είναι και το διάσημο φαράγγι Πανταβρέχει. Ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς που σε καθηλώνει. Ιδανική τοποθεσία μέρος για πεζοπορία, trekking κι άλλες φυσιολατρικές δραστηριότητες, πάντα με κατάλληλο οδηγό ή προσωπική εμπειρία.