Η ελληνική γέφυρα και το χαρακτηριστικό της που την κάνει να ξεχωρίζει μαζί με άλλες παγκοσμίως

Η ελληνική γέφυρα και το χαρακτηριστικό της που την κάνει να ξεχωρίζει μαζί με άλλες παγκοσμίως

Εντυπωσιακή και άγνωστη στους πολλούς

Η Ελλάδα έχει πολλά πέτρινα γεφύρια αλλά και σύγχρονες γέφυρες που διευκολύνουν τις μετακινήσεις ή αποτελούν πλέον μνημεία των τόπων στους οποίους βρίσκονται.

Άλλες είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές μιας και μπορεί να μην έχει τύχει να περάσεις ποτέ από εκεί. Αδιαμφισβήτητα υπάρχει μια γέφυρα η οποία είναι διάσημη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης ή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν. Δεν είναι όμως η μοναδική η οποία μας κάνει περήφανους στην Ελλάδα. Για να διαβάσεις, ωστόσο, άγνωστες πληροφορίες για την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, μπορείς να πατήσεις ΕΔΩ.

Ποια όμως είναι η ελληνική γέφυρα η οποία έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει μαζί με άλλες παγκοσμίως; Πρόκειται για μια καινούρια και πολύ εντυπωσιακή γέφυρα η οποία μάλιστα χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, πρόκειται για την Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τριπόλεως κοντά στον Μελιγαλά. Εκτός από εντυπωσιακή σαν κατασκευή έχει κι άλλα για τα οποία αξίζει να την γνωρίσεις καλύτερα κι ας μην έχεις περάσει ποτέ από εκεί.

Η ελληνική γέφυρα και το χαρακτηριστικό της που την ξεχωρίζει μαζί με άλλες παγκοσμίως

Η Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας δόθηκε στην κυκλοφορία τον Ιανουάριο του 2016 ενώ οι εργασίες της δύσκολης κατασκευής της είχαν ξεκινήσει από το 2008. Η γέφυρα έχει μήκος 490 μέτρα και βρίσκεται στο τμήμα Παραδείσια – Τσάκωνα, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας (Τρίπολη – Καλαμάτα). Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες κατασκευές γέφυρας που έχουν γίνει στην Ελλάδα μετά από αυτή του Ρίου – Αντιρρίου. Και έχει κάτι ξεχωριστό. Η συγκεκριμένη γέφυρα είναι μια από τις μεγαλύτερες τοξωτές γέφυρες με πολλαπλά ανοίγματα στον κόσμο. Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη αυτού του είδους στην Ελλάδα. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν. Η Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας διασχίζει την Κοιλάδα της Τσακώνας επιτελώντας κάτι σημαντικό. Συνδέει μια επικίνδυνη τοποθεσία κοντά στη Μεγαλόπολη, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές κατολισθήσεις. Έτσι πλέον η διάσχιση του σημείου γίνεται με μεγάλη ασφάλεια.

Αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο βρίσκεται στα σύνορα Αρκαδίας – Μεσσηνίας είναι μία τοξωτή, κρεμαστή γέφυρα, πραγματικό επίτευγμα των μηχανικών. Γιατί; καθώς κατασκευάστηκε πάνω σε ενεργή κατολίσθηση. Πράγμα που σημαίνει ότι το έργο των μηχανικών και των κατασκευαστών ήταν δύσκολο και απαιτητικό. Στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο τόξο το οποίο έχει στηθεί πάνω σε δύο βάθρα έχοντας ως αποτέλεσμα η γέφυρα να κρέμεται από αυτό. Είναι σαν να βρίσκεται στον αέρα καθώς δεν στηρίζεται όπως οι κλασικές γέφυρες ούτως ώστε να μην επηρεάζεται από την κατολισθαίνουσα περιοχή στην οποία βρίσκεται η κατασκευή.

Η Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας σε αριθμούς

Μια τόσο εντυπωσιακή γέφυρα έχει και εντυπωσιακά αριθμητικά στοιχεία κατασκευής. Ο χαλύβδινος τοξοτός φορέα έχει συνολικό μήκος 490 μέτρων και μέγιστο ελεύθερο άνοιγμα 300 μέτρων. Το κατάστρωμά της γέφυρας έχει πλάτος 20,40 μέτρα στο προεντεταμένο τμήμα της και 22,80 μέτρα στο τοξωτό. Έχει επίσης 4 λωρίδες κυκλοφορίας. Ο τοξωτός φορέας, ο οποίος είναι πραγματικά πρωτότυπος για την Ελλάδα, αποτελείται από δύο παραβολικά τόξα που ενώνονται μεταξύ τους με αντιανέμιο σύνδεσμο. Τέλος η έκταση των έργων που έγιναν για την κατασκευή των βάθρων της γέφυρας που φτάνουν 30 μέτρα κάτω από το έδαφος.

Δείτε ΕΔΩ πού ακριβώς βρίσκεται σε περίπτωση που μελλοντικά θέλετε να την θαυμάσετε από κοντά