Το χωριό της τέχνης με τα εντυπωσιακά σιδερένια αγάλματα

Το χωριό της τέχνης με τα εντυπωσιακά σιδερένια αγάλματα

Εξερευνήστε το Ελληνικό, χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον

Στο νομό Ιωαννίνων υπάρχει ένα χωριό που έχει μία μοναδική ιδιαιτερότητα. Είναι διάσπαρτο με εντυπωσιακά όσο και παράξενα, σιδερένια αγάλματα. Από μάτια και ζώα μέχρι κατασκευές που δύσκολα καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Το exploringgreece.tv, μας ταξιδεύει στο χωριό Ελληνικό και μας εξηγεί για ποιους λόγους αξίζει να το επισκεφθούμε.


Το ελληνικό χωριό της τέχνης

Το Ελληνικό είναι ένα χωριό περίπου ένα τέταρτο μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον χτισμένο στα 740 μέτρα υψόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι πριν πας ξέρεις ήδη τη μοναδική θέα που πρόκειται να απολαύσεις. Αλλά σίγουρα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή από αυτό που φαντάζεσαι. Μας είχαν πει ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό χωριό αλλά το διαπιστώσαμε και εμείς με τα μάτια μας. Το χωριό ανήκει στα Κατσανοχώρια και πρόκειται για έναν πολύ περιποιημένο και καλαίσθητο παραδοσιακό οικισμό.

Θα το διαπιστώσεις με το που θα μπεις με το αυτοκίνητο καθώς κόσμος περπατά στο δρόμο, η παιδική χαρά και η πλατεία έχουν ζωή ενώ μπορείς να δεις ακόμη και κόσμο να κάνει πικ νικ στο χώρο κάτω από την πλατεία. Το καφενείο δίπλα ακριβώς προσφέρει μεζέδες και γλυκά που θα θυμάσαι για καιρό.

Αυτό όμως που σου κάνει εντύπωση με την πρώτη ματιά είναι τα διάσπαρτα σιδερένια αγάλματα που βλέπεις δίπλα σου. Αφενός καθώς οδηγείς για να μπεις και να περάσεις μέσα από το χωριό, αφετέρου στο κέντρο του χωριού, δίπλα στο σχολείο. Αν μάθεις την ιστορία του χωριού, μόνο τυχαίο δε θα σου φανεί αυτό. Γιατί πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη αγάπη στις τέχνες και έναν άνθρωπο που το έκανε να ξεχωρίσει. Ο λόγος για τον γλύπτη Θεόδωρη Παπαγιάννη ο οποίος έχει κάνει πολλά από όσα θα δεις στο χωριό. Και φυσικά το περιεχόμενου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται εκεί. Και σίγουρα δεν περιμένεις να δεις ένα τόσο εντυπωσιακό μουσείο σε ένα μικρό χωριό.

 

Τα σιδερένια αγάλματα που εντυπωσιάζουν και η Μονή Τσούκας

Διάσπαρτα λοιπόν στο χωριό θα δεις πολλά αγάλματα φτιαγμένα από σίδερο. Αλλά και άλλα γλυπτά. Δημιουργίες που έγιναν στο πλαίσιο του Συμποσίου Γλυπτικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο χωριό. Ένα συμπόσιο που διοργανώνει ο κ. Παπαγιάννης και έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Το φιλότεχνο αυτό χωριό, λοιπόν, αγκάλιασε και τις δημιουργίες πολλών άλλων καλλιτεχνών και έτσι έχει γίνει πλέον ένα ανοιχτό μουσείο. Καθώς κινείσαι με το αυτοκίνητο θες να σταματάς κάθε λίγο και να τα θαυμάζεις…

Οι εικόνες γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς κινείσαι προς τη Μονή Τσούκας. Ένα μεγάλο μοναστήρι στην κορυφή του χωριού. Από εκεί θα απολαύσεις μια ανεμπόδιστη θέα που σου κόβει την ανάσα. Δεξιά σου ο ποταμός Άραχθος και τα επιβλητικά Τζουμέρκα και αριστερά η πόλη των Ιωαννίνων. Μπορεί να κάτσεις εκεί με τις ώρες απολαμβάνοντας την ηρεμία και τη γαλήνη που σου προσφέρει το σημείο.

Το Ελληνικό είναι ένα ελληνικό χωριό διαφορετικό από τα άλλα που σίγουρα αξίζει της προσοχής σου. Επάξια μπορείς να το αποκαλείς μουσείο της τέχνης και να οργανώσεις την εκδρομή σου εκεί αν βρεθείς στα Γιάννενα.. Εμείς πάντως θα ξαναβρεθούμε εκεί σύντομα…

Παρακαλούμε περιμένετε ...