Αν βρεθείς στην περιοχή, θα κάνεις ένα εκπληκτικό ταξίδι στην ιστορία και το χρόνο
Έχουμε ξαναγράψει για τις αρχαίες ελληνικές πόλεις, τη σπουδαιότητά τους και το γεγονός ότι αρκετές από αυτές βρίσκονται στη λίστα με τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης που κατοικούνται αδιάκοπα. Όπως για παράδειγμα είναι το Άργος το οποίο μετρά 7.000 χρόνια ζωής και θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται ως σήμερα.
Με έναν τέτοιο τρόπο ξεχωρίζει και μια αρχαία ελληνική πόλη η οποία δεν υπάρχει σήμερα με την μορφή του παρελθόντος και θεωρείται σύμφωνα με τον Παυσανία, η αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Αυτή που πρώτη είδε το φως του ήλιου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο λόγος για τη Λυκόσουρα. Μια πόλη στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία.
Η ελληνική πόλη που ο Παυσανίας χαρακτήρισε ως την αρχαιότερη του κόσμου
Η Λυκόσουρα, λοιπόν, ήταν αρχαία αρκαδική πόλη. Όπως αναφέρουν σε γραπτά τους ιστορικοί και επιστήμονες η πόλη αυτή είχε ιδρυθεί από τον Λυκάονα ο οποίος ήταν ο πρώτος βασιλιάς των Αρκάδων και γιος του Πελασγού. Η ιστορία λέει ότι η Λυκόσουρα ήταν η πρωτεύουσα των Αρκάδων μέχρι τη στιγμή που ο Κλείτωρ αποφάσισε να την μεταφέρει στον Κλείτορα.
Πώς προκύπτει όμως ότι η συγκεκριμένη ελληνική πόλη (και συγκεκριμένα αρκαδική) θεωρείται η αρχαιότερη του κόσμου; Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η Λυκόσουρα θεωρείτο ότι ήταν η ιερότερη και παλιότερη πόλη της Αρκαδίας. Ο Παυσανίας επιπλέον αναφέρει ότι ήταν η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος. Ότι αυτή ήταν η παλαιότερη όλων των πόλεων σε γη και νησιά, δηλαδή η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη.
Πιο συγκεκριμένα ο Παυσανίας, πριν τον Λυκάονα και την ίδρυση της Λυκόσουρας ανέφερε ότι οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο και σε σπήλαια. Κι αυτό γιατί ο Πελασγός, ο πατέρας του Λυκάονος, τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες και να φοράνε δέρματα ζώων ως ρούχα.
Η Λυκόσουρα σήμερα
Πώς είναι σήμερα το μέρος όπου είχε χτιστεί η Λυκόσουρα; Η Αρχαία πόλη της Λυκόσουρας βρίσκεται στο επίκεντρο των ανασκαφών εδώ και δεκαετίες. Το σημείο που υπολογίζεται ότι εκτεινόταν η αρχαία πόλη ανασκάπτεται ενώ ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Εκεί έχουν βρεθεί το αρχαίο τείχος, το ιερό της Δέσποινας, λείψανα λουτρών αλλά και πολλών άλλων κτισμάτων. Αν βρεθείς στην περιοχή, θα κάνεις ένα εκπληκτικό ταξίδι στην ιστορία και το χρόνο. Και για σκέψου, θα έχεις βρεθεί στην αρχαιότερη πόλη του κόσμου! Ομολογουμένως εντυπωσιακό. Όπως είναι το κάθετι που συναντάς ταξιδεύοντας στην Ελλάδα.